[6N2] Czyli kolejne Miśkowe Polo :D 1.4 MPI AUD EDITION

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

[6N2] Czyli kolejne Miśkowe Polo :D 1.4 MPI AUD EDITION

Post autor: MiSiEk-GDA »

Elo :grin: :piwo:

Po ponad roku od wypadku i straty 9N oraz bujania się włoską myślą techniczną, która niespodziewanie się posypała do stopnia, że naprawa nie miała sensu przyszedł czas na powrót do tego na co od wyżej wspomnianego ponad roku czekałem... Była szybka akcja szukania i na szczęście nie musiałem jeździć po kraju, bo odpowiednie auto było 2 dzielnice dalej od miejsca zamieszkania :D Szybkie oględziny na swoje oko i decyzja: prześwietlamy głębiej. Po oględzinach wyszło, ze jak na 13 letnie auto jest naprawdę si: autentyczny przebieg oraz naprawy lakiernicze związane tylko z przycierkami parkingowymi, a nie wypadkami oraz brak grubszych usterek technicznych więc decyzja BIORĘ :grin: No i tak oto jest...

Trochę info o samym samochodzie:
:arrow: Model: 6N2 3D EDITION
:arrow: Rok produkcji: 2001r.
:arrow: Przebieg: Przy kupnie (29-05-2014) 158 000km z kawałkiem
:arrow: Silnik: benzyna 1.4 MPI AUD
:arrow: Kolor: czarny akryl L041

Wyposażenie:
- ABS
- wspomaganie kierownicy
- skórzana kiera
- grill i listwy dachowe w kolorze nadwozia
- regulowana kierownica w dwóch płaszczyznach
- Immobilizer + auto alarm z zamkiem centralnym
- elektryczna regulacja wysokości świateł
- manualna klimatyzacja
- 2 poduchy

Dotychczasowe zmiany i naprawy od kupna samochodu:
- zalałem MOTULA 10W40 plus komplet filtrów
- wymiana piór przednich wycieraczek oraz pióra tylnej wycieraczki
- wymiana całego wydechu, bo poprzedni worcał ryczał i trzeszczał :P
- naprawa alarmu plus dołożenie centralnego
- wywaliłem OEM-owego kaseciaka VW i wpadł mój Kenwood KDC-4051UR co miałem w 9N i cieniasie reszta głośników to fabryka, która daje radę :oki:

Najbliższe plany:
- wymiana kompletnego rozrządu
- ogarnięcie długich w lewej lampie, bo jest coś z elektryką...
- wymiana węży odmy, bo na przeglądzie przed zakupem wyszło, że powinno się to zrobić plus umyć od dołu silnik, bo poprzednia właścicielka miała z odmą przygodę i jest syf po oleju
- do wymiany są łączniki stabilizatora
- ogarnięcie tego na co chyba każde polo cierpi czyli cieknący olejem wybierak skrzyni biegów
- zrobienie porządku z ukręconą dyszą od spryskiwacza tylnej szyby

A jak odbije się finansowo i porobię to co najpilniejsze to będzie czas na zabawę :grin: czyli:
- biję się myślami pomiędzy kitem a gwintem, bo nie chce mi się co chwila przekładać zawiasu plus auto jest do użytku codziennego i skłaniam się ku kitowi
- ładne w rozsądnej cenie alu 15stki lub starlite, które mi się spodobały u patrykamp3 czy krzycha20
- halogeny, które bym dał w żółtą folię
- moze front GTI ;)
- czekam na białą klubową wlepę od czaji :crazy:
- będę chciał dać lakier do ogarnięcia u Szmita w ECO

Zresztą zobaczymy co się urodzi....

Samochód na dzień dzisiejszy prezentuje się tak:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Fota na pamiątkę z poprzednikiem....
Obrazek

C.D.N. :cool:

P.S.
Co by nie zapomnieć, bo głupio by było ;) Podziękowania dla Adrian_Malbork :piwo: za prześwietlenie przed zakupem, bo to dzięki temu się zdecydowałem oraz dla Szmita i jego ECO CAR DETAIL dzięki którego czarom czarnuch tak się świeci na fotach :bow:
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

W końcu jest :) Panie, masz dobre auto, wiesz co można z nim zrobić dobrego, więc jak będę widział fajne teile w dobrej kasie, to masz cynk ode mnie :P
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
vwmaro
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: vwmaro »

Zadbana seria :) Bezawaryjności Misiek i jakieś tam smaczki w postaci teili moje oko chętnei zobaczy na Twojej 6n2ce :) Pozdro
VW Polo 6N - Hella Black Magic
VII PKP Ślesin 2012| VIII PKP Ślesin 2013| IX PKP Ślesin 2014
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

fajne polo z potencjalem, ale bede ujem i napisze :D

[quote=""MiSiEk-GDA""]Kolor: czarna perła L041 [/quote]

L041 to czarny akryl dwuwarstwowka, lc9z to czarny perlisty :jester:
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

[quote=""paffcio""]fajne polo z potencjalem, ale bede ujem i napisze :D[/quote]
Raczej dobrym kolegą, który wyprowadził mnie z błędu :D Już poprawione :)
Awatar użytkownika
Iceman
Swój
Swój

Post autor: Iceman »

stare dobre 6n2 :)

fajnie, że w wersji edition, pokusiłbym się jeszcze o zmianę korbotronica na elektrykę

btw miejscówka z 9 fotki niekiepska ;)
Awatar użytkownika
murzyn
Naczelny piwosz klubowy

Post autor: murzyn »

Wkońcu auto w jakimś "ludzkim" kolorze :lol: :crazy:
Pogratulowac egzemplarza :good:
Trzeba się wybrać na śniadanie do Was i obadać na żywo :grin:
Awatar użytkownika
tomcho666
Konkretnie zainteresowany

Post autor: tomcho666 »

Gratki zakupu Misiek ładna sztuka. :thumbsup:
Mój szerszeń, powoli się robi. ;)

http://vwpoloklub.pl/forum/viewtopic.php?f=77&t=60460

Ślesin 2016 - III miejsce - Turniej Tenisa Stołowego
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

[quote=""Iceman""]fajnie, że w wersji edition, pokusiłbym się jeszcze o zmianę korbotronica na elektrykę [/quote]
No to jest właśnie jakieś dziwne, bo patrykmp3 ma identyczną i u niego elektryka była. Pewnie jakiś emeryt sobie w DE takie zostawienie zrobił, bo auto ogólnie miało w DE jednego właściciela jakiegoś dziadka starego i tu w kraju od 2010 roku jedna laska w moim wieku je miała. Dlatego taki nie dobity, bo więcej stał jak jeździł gdyż miała służbową furę.
[quote=""Iceman""]btw miejscówka z 9 fotki niekiepska ;)[/quote]
Agroturystyka mojej ciotki ma dom na Kaszubach :) Jak chcesz wpadaj na urlop :P
[quote=""murzyn""]Wkońcu auto w jakimś "ludzkim" kolorze :lol: :crazy:
Pogratulowac egzemplarza :good: [/quote]
Mudzin wiesz jak to mawia nasz minister Sikorski "taka murzyńskość w narodzie jest" więc się dostosowałem do panujących trendów :lol: A tak serio to kompletny przypadek zresztą jak zawsze, bo bardziej zwracałem uwagę na stan techniczny niż kolor. A że taki się trafił i w sumie chciałem mieć czarne auto więc tylko na plus :)
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

Misiek moj brat mial identyczna wersje jak ty tez bez elektryki wersja edition, te same fotele, listwy w kolorze i kiera w skórze, wiec tak szły :))
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

auto obadane na żywo i naprawdę ładna sztuka.. ma kilka wad ale które auto ich nie ma
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""paffcio""]tez bez elektryki wersja edition, te same fotele, listwy w kolorze i kiera w skórze, wiec tak szły [/quote]
Bo z tego co zawsze mówiliście to jak jest klima to po co otwierać okna :scratch: :doh: :piwo: :grin: :crazy:
Autko ładne. na pewno zadbasz. najpierw technicznie a potem wizualnie.
p
polopatryk1234

Post autor: polopatryk1234 »

Gratki zakupu,widzę że silniczek taki jak u mnie ;) oby dobrze służył i bezawaryjności :piwo:
Volkswagen Das Auto
Moje 6n2
viewtopic.php?f=30&t=38452
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Dobra czas odgrzać kotleta :) Auto jeździ żyje ma się dobrze. Ale po kolei:
1) W październiku 2014 przed przed przeglądem poszło do wymiany:
- szczęki hamulcowe tył wraz z cylinderkami i płynem hamulcowym przy okazji jeden przewód hamulcowy z tyłu bo umarł
- to co standardowe w 6N i 6N2 czyli uszczelniacz wybieraka skrzyni biegów
- zdjęta i uszczelniona na nowo micha olejowa, bo ciekło i jak piesek znaczyłem terytorium :grin:
- wymienione oby dwie osłony przegubu od strony skrzyni i z tego co pamiętam zewnętrzne też :scratch:
- wymienione łączniki stabilizatora (więcej o tym będzie niżej)
- naprawa elektryki w lewej lampie, bo nie miałem długich
- łożysko kompletne z piastą lewy tył oraz dwie nowe śruby, bo poprzedniemu właścicielowi jakiś geniusz poukręcał gwint pneumatem :angry2: (bezsensowny niepotrzebny wydatek tylko przez czyjąś głupotę)
2) Na którymś ze spotów Bishop sprezentował mnie krótki bat antenowy z KIAnki więc wstawiłem ;)
3) W styczniu 2015 powiedziały papa seryjne głośniki, a mianowicie pękł resor membrany w prawym. Poczytałem forum i za namową Gaary-go wpadły GMS 1765N
Obrazek
Tak to gra pod samym radiem. Dla mnie w zupełności styka ;)
https://www.youtube.com/watch?v=EtufErMi6lM
4) Dziś w końcu zabrałem się za rozrząd. Okazało się, że w aucie siedziała jeszcze fabryczna pompa wody z 2001r. :doh: Poprzedniej właścicielce wymienili na sztukę tylko pasek oraz rolkę. Teraz jest jak powinno być czyli komplet plus nowy płyn. Przy okazji do wymiany poszedł filtr powietrza.
Obrazek
Trza też było kupić w końcu jakieś koła na lato. Kasy za wiele nie było szukałem i szukałem jakiś 14stek z racji tego, ze miałem kompletnie nowe opony jakie dostałem przy zakupie auta. Po łbie chodziły Starlitte po czym wpadło żeby kupić stal i dać ją proszkowo na biało. I gdy pojechałem takowej szukać w łapy wpadły mi w cenie stalówek takie oto OEMowskie alu:
Obrazek
Może szału nie ma dupy nie urywają ale są ładne schludne nie zniszczone i proste. Jak kiedyś się poprawi to pójdą na zimę, a na lato wpadnie co innego albo zostaną przemalowane na biało. Tak na szybkości robione foto pod blokiem, bo auto brudne. Jak umyje dziada to zrobię coś aparatem :) Zawsze lepsze to niż plastikowy kołpak i zardzewiała stal...
Obrazek Obrazek Obrazek
5) Przy okazji robienia rozrządu powiedziałem ziomkowi by obadał, bo coś wali mi w zawiasie. Okazało się, że tak super zmienili mi w Perfekt Serwis w Gdańsku łączniki staba :doh: Identyczna sytuacja na lewej i na prawej stronie była :banghead:
Obrazek
Zrobiłem dziś dym i reklamację mając fakturę i wpadły oby dwa nowe tak jak miały być. W końcu jest cisza i spokój :amen:
Tyle chyba z tego co pamiętam ;) Zostało jeszcze nabić i odgrzybić klimę oraz w końcu kupić uszczelkę pod stopkę anteny ale ceny tego zestawu naprawczego na allegro są jakieś chore od 45 do 55 zł :banghead: Chodzi mi też po łbie wygłuszenie maski halogeny lub światła do jazdy dziennej takie w miejsca halogenów jak są, bo te rurki to totalna wieś i może dokładka i grill z GTI. I jak dziś na niego popatrzałem to aż się prosi chociaż lekko dać w dół ;) Zobaczymy czas pokaże co będzie :piwo:
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Też miałem ori pompe wody
Obrazek
No ale, że to ta z pierwszego montażu to bardzo wątpię :P
Ktoś może po prostu z aso fanty brał ;)

Skoro alum w śmiesznej cenie był to dobra transakcja :grin:
Jeśli chodzi o łączniki to własnie o takie i tym podobne akcje się boję, więc miedzy innymi dlatego robie wszystko sam :angry: No ale cóż, jak sie nie ma zaplecza na takie akcje, to trzeba liczyc na innych :niewiem:
Zawsze żądaj wymienionych elementów i ewentualnych pudełek

Niech bezawaryjnie śmiga i omija mechaników-oszustów-partaczy :piwo:
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N2”