[9N] osuszacz klimatyzacji

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[9N] osuszacz klimatyzacji

Post autor: Witek6935 »

Witam
Zakładam ten wątek, bo całkiem niedawno robiłem (zdawało mi się, że kompleksowy) serwis/przegląd klimy. Dzisiaj rozmawiałem ze swoim znajomym, który z Fordem Fokusem Mk II pojechał na przegląd klimy do innego serwisu...
W tym serwisie zapytali go czy wymieniać "osuszacz" układu klimatyzacji. Przyznam się szczerze, że nie spotkałem się wcześniej z tym pojęciem w odniesieniu do Polo, dlatego chciałbym Was zapytać jak to jest w przypadku Polo 9N. Gdzie takowy osuszacz się znajduje oraz czy producent zaleca wymieniać ten podzespół. Czytałem trochę po necie na temat samego osuszacza i w zasadzie wygląda to tak: Nie każdy wie, że coś takiego jest. Ci co wiedzą, dzielą się na takich, którzy piszą, że nie trzeba tego wymieniać, oraz takich, którzy mówią, że należy do robić raz na dwa lata. Ponadto są samochody, w których osuszacz jest elementem chłodnicy i oddzielnie się go nie wymienia...

Ostatnio robiłem serwis klimy, bo minęły już aż 3 lata od kiedy robiłem poprzedni. Klima została sprawdzona pod względem szczelności, oczyszczona, wymieniony olej, uzupełniony czynnik (tylko 40g brakowało). Ponadto została odgrzybiona i wymieniony filtr kabinowy. Zastanawiam się teraz czy przypadkiem nie przeoczyłem osuszacza?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Poczekaj, aż jakiś spec się wypowie. Ale ja dodam od siebie ze raz na jakiś czas wymienić nie zaszkodzi. Oszuszacz ma za zadanie odciagnac wilgoć z układu. Jeżeli klima jest szczelinami to nic mu nie powinno zagrażać. Popatrz na foty na allegro że nowy ma pozatykane otwory wejście/wyjście, aby nie lapal wilgoci z powietrza. Dlatego też nie powinno się kupować tego w uzywce.
M
Michal_1
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Michal_1 »

jak się nie mylę to osuszacz jest razem z chłodnicą klimy
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""Michal_1""]jak się nie mylę to osuszacz jest razem z chłodnicą klimy[/quote]
masz trochę racji :piwo:
Osuszacz w 9N jest razem z "chłodnicą" klimy. Z tym że nawet w ETKA sam osuszacz jest dostępny jako część wymienna i do kupienia. Także wymienić jak najbardziej można.
W sumie bardzo drogie to nie jest w ASO - ok. 320zł.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Następnym razem zwrócę na to uwagę i wymienię. Póki co musi być jak jest :)
Pytałem gościa w serwisie co ile w ogóle serwisować klimę. Taką dostałem odpowiedź: "wie Pan są tacy co w ogóle nie serwisują póki chłodzi... ale jak zrobi Pan taki serwis raz na dwa lata będzie bardzo dobrze". Teraz zrobiłem po 3 latach - przez te 3 lata nic absolutnie się nie działo.. Poza wyjącym kompresorem, ale to mam od kiedy kupiłem auto. Jedynie co rok wymieniam filtr kabinowy. Następnym razem wymienię też osuszacz.
Dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Osuszacz co kilka lat należałoby wymienić. Ale trochę tak jest, że jak chłodzi to chłodzi - znaczy sprawna.
Ja miałem wymienianą chłodnicę klimy na nową wraz z osuszaczem. Założony oryginał VW. Zmian za bardzo nie zaobserwowałem.
Ale to było na koszt PZU, inaczej sam bym się nie śpieszył z wymianą :)
r
raf7
Początkujący
Początkujący

Post autor: raf7 »

ja wymieniałem w ubiegłym roku osuszacz ze względu na nieszczelności w nim, zamiennik NRF 000 33299
Awatar użytkownika
Marqess87
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Marqess87 »

Dawno nie było tu żadnych odpowiedzi ale zapytam również o przedmiot tematu,osuszacz na pewno będę wymieniał,chciałbym tylko się dowiedzieć gdzie konkretnie on się znajduje? Vw Polo Classic, 2000r, 1.9 SDI, 68 KM
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”