[6n] Zalałem 30 litrów Benzyny do Diesla.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

t
thenexus884
Newbie
Newbie

[6n] Zalałem 30 litrów Benzyny do Diesla.

Post autor: thenexus884 »

Witam. Przez gapiostwo zalałem 30 litrów Benzyny 98 na rezerwę diesla. Polo 1.9 SDI. Co teraz? Wypompowanie paliwa wystarczy? Co robić po wypompowaniu paliwa? Silnik nie był uruchamiany bo zorientowałem się podczas tankowania(niestety o 30 litrów za późno) Proszę o pomoc i porady.
Awatar użytkownika
_MATI_
Początkujący
Początkujący

Post autor: _MATI_ »

Spuść benzynę, nalej oleju napędowego i wszystko będzie hasać jak przed wlaniem benzyny :grin:
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

[quote="_MATI_"]Spuść benzynę, nalej oleju napędowego i wszystko będzie hasać jak przed wlaniem benzyny [/quote]

Dokładnie. Jeżeli zawartość benzyny w dieslu będzie nie większa jak 1/5 ilości paliwa, to nic się nie stanie :) Spora część kierowców w zimie wlewa do baku trochę benzyny, żeby z ON nie wytrącała się parafina.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
k
ksiegarzpolo
Newbie
Newbie

Post autor: ksiegarzpolo »

Witam.Pocieszę cię że tez kiedyś zalałem 30 l benzyny do diesla VW 1,9 tylko na pompowtryskiwaczach.Przejechałem nawet 2 km i stanął. Po wyjęciu zbiornika bo nie z każdego fachowcy potrafią spuścić paliwo i wymianie filtra paliwa odpalił po ciężkich bólach.Ze dwa tygodnie odbijało mu się to tankowanie ale po terapii na schellowskim paliwie zapomniałem o całej sprawie( na orlenowskim ciężko zapalał i był mułowaty)Jeśli u siebie przekręciłeś kluczyk to też pompa poszła w ruch i zalała filtr paliwa więc może też trzeba go wymienić
Awatar użytkownika
_MATI_
Początkujący
Początkujący

Post autor: _MATI_ »

[quote="ksiegarzpolo"]Jeśli u siebie przekręciłeś kluczyk to też pompa poszła w ruch i zalała filtr paliwa więc może też trzeba go wymienić[/quote]
Nie wprowadzajmy fermentu. Kolega wyżej napisał, że nie włączał zapłonu. Poza tym taka mała ilość benzyny nie robiłaby żadnej różnicy dla filtra paliwa.
t
thenexus884
Newbie
Newbie

Post autor: thenexus884 »

Już problem rozwiązany i wszystko jest jak należy :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”