Głuchy alarm ?!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

P
Pepe99
Newbie
Newbie

Głuchy alarm ?!

Post autor: Pepe99 »

Witam, tym razem mam problem z alarmem. Jest jak najbardziej, fabryczny (chyba... nie wiem za bardzo jak sprawdzić :P )
Jest pilocik, uzbraja się (mrygnięcie), rozbraja się (dwa mrygnięcia).

Natomiast brakuje mu dźwięku :)

Niestety dźwięk nie działa ani przy uzbrajaniu, ani rozbrajaniu, ani wyciu (czyt. zamierzona prowokacja alarmowa)

Nie mam pojęcia gdzie to można sprawdzić. Jest jakaś puszeczka pod maską, z dziurą na kluczyk, ale przekręcenie kluczykiem nic nie pomaga. Dźwięku dalej nie ma, nie zależnie od pozycji przełącznika.

Czy coś można z tym zrobić?

Pozdrawiam, Pepe99.
Awatar użytkownika
klon
Początkujący
Początkujący

Post autor: klon »

Jakiej firmy to alarm? Działał wcześniej, czy od początku tylko mruga?
Obrazek
k
killer-os
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: killer-os »

moze nie jest nawet podlączona , albo zerwał sie gdzieś kabelek zasilający od syrenki ,najlepiej to miernik w reke i zobacz czy jest napiecie na kablach od syreny ,jak zalaczasz alarm i jak wylaczasz :)

-- Czw Lip 16, 2009 12:20 pm --

ewentualnie jak bedzie prad na kablach to syrenka w smietnik , na zlomowcach masz pelno syrenek przy autach ,to kosztuje chwile strachu szybkie rece :)
P
Pepe99
Newbie
Newbie

Witam, niestety nie mogę zlokalizować syrenki. Czy ktoś wie gdzie ją znajdę?

Na "bombie" od alarmu widnieje napis firmy CHEETAH. Więc podejrzewam, że właśnie takiej firmy mam alarma :P
Od tej bomby wychodzą dwa kabelki, jeden do masy na karoserię drugi troszkę grubszy wchodzi w dziurę do środka samochodu.

Niestety odkąd mam samochód (3 dni) to nie wyje, tylko się uzbraja (z pilota), rozbraja (z pilota), mryga cały czas po otwarciu drzwi (czyli prawidłowo ;) tylko bez dźwięku )

Jutro łapie za miernik i szukam prądów... może uda mi się zlokalizować syrenkę. Jeżeli ktoś ma pomysł gdzie może być przyczepiona, będę wdzięczny.

p.s. zrobię fotkę tej "bomby" w celach poglądowych, może pomoże w identyfikacji.

Pozdrawiam, Pepe99.
Ostatnio zmieniony 16 lip 2009, 22:56 przez Pepe99, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

cyt. wyję po otwarciu drzwi (czyli prawidłowo ;) )
O co kaman?

Jeżeli chodzi o ciche uzbrajanie to ustawia się to pilotem. U mnie np. Trzeba dłużej przytrzymać guzik uzbrajania i przechodzi w tryb cichego lub głośnego uzbrajania.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
klon
Początkujący
Początkujący

To jak nie możesz zlokalizować syrenki i masz fabryczny cheetah, to pewnie tak jak ja nie masz już syrenki :) Z tymi alarmami były pewne problemy, które można było łatwo rozwiązać wyjmując syrenę - przez wilgoć płytka z elektroniką szwankowała(alarm włączał się sam), po wywaleniu syreny u mnie wszystko jest ok. Więc może poprzedni właściciel Twojej polówki zrobił to samo.
Obrazek
P
Pepe99
Newbie
Newbie

do "klon"U mnie na szczęscie alarm nie włącza się sam, ale po prostu nie wyje (kierunki migają), więc może alarm jest jednak sprawny.

-----

No niestety wciąż nie mogę zlokalizować syrenki. Może ten alarm działa z klaksonem? :) bez syrenki?
A czy wiecie może gdzie można znaleść komputerek od alarmu?
Awatar użytkownika
klon
Początkujący
Początkujący

Pepe99 chodzi o to, że u mnie włączał się sam jak była syrenka jak jej nie ma jest wszystko ok, alarm działa dokładnie jak u ciebie!
Zapytam jeszcze ojca gdzie ta syrenka była, wtedy będziesz mógł to miejsce wybadać :)

-- Pią Lip 17, 2009 12:56 pm --

syrena(głośnik) alarmu jest w puszce z alarmem, zobacz czy jest w środku i czy jest połączony z płytką(2 kalbelki)
Obrazek
P
Pepe99
Newbie
Newbie

Witam, dzięki wszystkim za interwencję.

Udało mi się namierzyć puchę z alarmem (dokładniej puchę z wyjcem).
Mocowanie jej niestety trochę latało i pordzewiało. Założyłem nowe mocowanie i przeczyściłem styk od masy, który był przykręcony do karoserii....... i moim uszom okazał się dźwięk!
Po prostu cud miodzio dla ucha dźwięk... wkońcu :)

p.s. przy okazji wybebeszyłem prawie cały "kokpit" i zlokalizowałem komputerem alarmu + kontroler od czujników ultradźwiękowych (nie wiem po co to zrobiłem) ale wiem przynajmniej co i jak :D

Wszystko śmiga, alarm działa jak szalony.... jak kontrolowany wariat oczywiście ;)

Dzięki wszystkim,
Pozdrawiam, Pepe99.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”