[9N] Odwrócone sterowane szyb elektrycznych przednich

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
mycior
Newbie
Newbie

[9N] Odwrócone sterowane szyb elektrycznych przednich

Post autor: mycior »

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.

Postanowiłem sobie sprawić pilota do mojej Polówki, wg. instrukcji z tego linku --> viewtopic.php?f=25&t=26054
Wymieniłem więc moduł komfortu na ten właściwy, czyli z literką "E". No i od tego momentu przestawiło się sterowanie szyb, a mianowicie lewym przyciskiem opuszcza/podnosi się prawą szybę, a prawym lewą od kierowcy (tylne są na korbki, więc ich nic nie tyczy).
Poprostu odwrotnie. Podobno da się to zmienić w module komfortu. Ma ktoś jakiś przepis na zmiane kodowania, bo jest to z lekka drażniące?
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
mycior
Newbie
Newbie

Już sobie sam poradziłem, a mianowicie pomyślałem żeby poprostu zamienić przyciski miejscami lub ich wtyczki i powinno na jedno wyjść. Ale okazało się że przyciski są zespolone a do nich idzie jedna mała kostka z 4-ema kabelkami. Pomyślałem, że podmieniając kolejność kabli, powinno sterowanie szyb wrócić do normy. Zamieniłem więc 2 kabelki miejscami (po kilku różnych kombinacjach) i wszystko działa jak powinno.
Jak byłby ktoś zainteresowany, to mogę dokładnie opisać co trzeba zrobić.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Kupiłeś sterownik zaprogramowany najpewniej pod anglika.
Awatar użytkownika
mycior
Newbie
Newbie

Całkiem możliwe, tylko nie mogłem znaleźć instrukcji jak przeprogramować na wersję europejską.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Poszukaj na forum passata. Tam był taki temat jeśli chodzi o B5.
Awatar użytkownika
mycior
Newbie
Newbie

Z tego co się orientuje, to inne kodowanie jest do Polo i do Passata.
Ale mniejsza z tym. Zamieniłem kabelki kolejnością i działa wszystko jak należy, więc zmiana kodowania jest zbędna :)
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Nie jest zbędna. Takie jest prawidłowe postępowanie. Działać działa ale ktoś po tobie może się zastanawiać o co k... chodzi w tej insdtalacji :grin:
Awatar użytkownika
mycior
Newbie
Newbie

Masz rację. Jak znajdę jak przekodować moduł komfortu na wersję europejską, to zmienię:)
Awatar użytkownika
sheeftee
Newbie
Newbie

Post autor: sheeftee »

[quote="mycior"]No i od tego momentu przestawiło się sterowanie szyb, a mianowicie lewym przyciskiem opuszcza/podnosi się prawą szybę, a prawym lewą od kierowcy (tylne są na korbki, więc ich nic nie tyczy).[/quote]

To akurat pikuś, a próbowałeś ustawić lusterka? :butcher:

Ktoś na forum może udostępnić kodowanie szyb i lusterek europejskie?
Bo mam ten sam problem co kolega:)

EDIT
Niestety po przekopaniu internetu, nie znalazłem sposobu, żeby załatwić to w prosty sposób, np.VCDS. Wygląda na to że mogę pokląć na sprzedawcę z Alle... i spokojnie zakupić nowy moduł - tym razem z EU.
Nie zamierzam mieszać we wiązce, więc rozwiązanie kolegi "mycior" mi nie odpowiada...
We Ride Together, We Die Together
Bad Boys 4 Life
Awatar użytkownika
mycior
Newbie
Newbie

Lusterka też oczywiście się przestawiły, ale dla mnie rzecz już nie tak często używana jak szyby, więc to sobie odpuściłem.
Również przydało by się kodowanie. Szukałem sporo przed napisaniem tego wątku, ale niestety nic nie znalazłem...
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”