[9n] Z nawiewów nie leci ciepłe powietrze.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

c
cronix3
Newbie
Newbie

[9n] Z nawiewów nie leci ciepłe powietrze.

Post autor: cronix3 »

Witam,
Moje polo jest świeżo po wymianie silniczka V68, z usuniętymi błędami. Silniczek nowy Boscha z InterCars. Przy nagrzanym silniku i przestawieniu temperatury nawiewów na maksymalne grzanie z nawiewów leci zimne powietrze. A pokrętło od temperatury powietrza chodzi luźno bez żadnych oporów (przed wymianą był wyczuwalny lekki opór).

P.S. Silniczka nie wymieniałem sam, robił to mechanik.

Moje pytanie co to może być. Da się to obejść bez ponownego zdejmowania deski :?:
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote="cronix3"]po wymianie silniczka V68[/quote]
od czego to?
[quote="cronix3"]A pokrętło od temperatury powietrza chodzi luźno bez żadnych oporów (przed wymianą był wyczuwalny lekki opór).[/quote]
wygląda na to ze linka się wyczepiła, albo nie została podłączona przez mechanika jezeli tam grzebał bo nie mam pojecia co to jest silniczek v68

popraw tytuł bo to co piszesz w temacie jest jego przeciwieństwem
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Marcin86c - skoro nie wiesz zupełnie jak jest sterowana klima w Polo 9N nie wypowiadaj się...

W klimie półautomatycznej Climatic nie ma żadnej linki! Clima jest półautomatyczna, klapą ciepło/zimno steruje sterownik, a elementem wykonawczym jest silniczek V68. Jeżeli po operacji mechanika pokrętło pracuje inaczej niż wcześniej, tzn, że był to dupa nie mechanik, ponieważ żeby naprawić silniczek V68 w żadnym stopniu nie trzeba dobierać się do panelu. Tyle w temacie. Żeby wyjąć silniczek czy też również panel nie trzeba ściągać deski.

Z kolegą, który założył temat zdaję sie koresponduje e-mailowo zatem nie będę się tutaj również rozpisywał, bo temat jest zgłębiony już na forum (jest manual i chyba dwa tematy 4-stronnicowe z fotkami)

Dlaczego leci zimno? Jak dla mnie, być może mechanik źle ustawił klapkę przy nagrzewnicy przy montażu silniczka (choć o to powinno być trudno, ponieważ koło zębate silniczka i klapy ma jeden ząb grubszy, aby nie było pomyłki). Silniczek może być zblokowany i nie wykonuje żadnej operacji. Podłącz komputer, bo w takiej sytuacji VAG powinien wyrzucić błąd "blocked or no voltage" lub coś w tym stylu. Dodatkowo adaptacja - trzeba ją wykonać po wymianie silniczka.

Pozdrawiam

--------------------------
EDIT
Tak teraz pomyślałem, że może został uszkodzony sam pręcik (czy jak tam go nazwać) łączący same pokrętło z panelem klimy. Jeśli to miałoby być to, możesz to łatwo sprawdzić. Podłącz samochód pod VAGA i sprawdź czy w kanale (bodajże 06) sekcji klimatyzacji widać zmiany wartości przy zmianie pozycji pokrętła.
Przy okazji: możesz tam też sprawdzić czy silniczek V68 podąża za zadanymi wartościami przez pokrętło.

Ścieżka: Select Control Module --> 08 Auto-HVAC --> Meas. Blocks 08 --> Numeru grupy nie pamiętam
W celu adaptacji klikamy 'Switch to basic settings"
b
bielak_wawa
Newbie
Newbie

Post autor: bielak_wawa »

Mam pytanie do Witek6935 i innych

Posiadam Polo 9n 2003r z funkcją Climatic i teraz mam taki objaw
Kręcąc lewym pokrętłem ciepło/zimno i np: przełączam z ciepłego na zimne, ale nadal leci ciepłe powietrze, po pewnym czasie lub po kilkakrotnym przesunięciu lewo/prawo wchodzi zimne powietrze. Czy w moim przypadku jest to SILNICZKI REGULACJI V68 ? z tego co zrozumiałem z forum innych użytkowników w mojej wersji Climatic jest tylko V68 ? Mam go szukać od strony pasażera rozbierając schowek ?
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Dostęp nie jest taki prosty. Sprawdź czy nie błędów w module klimatyzacji szczególnie 01271 które świadczą o uszkodzeniu siłownika. Poszukaj na forum innych tematów związanych z klapą regulacji temperatury v68 błędem 01271 temat już był wałkowany wielokrotnie.
Lenistwo drogą do postępu
b
bielak_wawa
Newbie
Newbie

Post autor: bielak_wawa »

Pytanie czy ktoś z Warszawy lub okolić podjął by się naprawy w Moim polo 9n 2003r z funkcją Climatic V68 i V154 regeneracja + adaptacja sterowników proszę dzwonić 506607232
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”