[6KV] problem ze skrzynią biegów ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pade
Raczkujący
Raczkujący

[6KV] problem ze skrzynią biegów ?

Post autor: pade »

Witam, problem prawdopodobnie ze skrzynią biegów, gdy sprzęgło jest wciśnięte nie słychać szumu, gdy puszcze na postoju szumi, sprzęgło było wymienione niby kompletne (około mięsiąca temu), możliwe że to coś ze sprzęgłem? Na piątym biegu podczas jazdy również słychać szum. Biegi wchodzą lekko, nie trzeba używać siły. Ja stawiam na skrzynie biegów, bo w poprzedniej polówce również od tego zaczynały się problemy aż w ostateczności padła skrzynia. Może ktoś bardziej obeznany w temacie doradzi czy jest jeszcze coś do sprawdzenia? Czy przy wymianie skrzyni na inną będę musiał zmienić jeszcze raz sprzęgło? To ma dopiero 2 tys. przejechane:/ Może ktoś poleci kogoś na terenie gorzowa wlkp. kto zna się na rzeczy ?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote=""pade""]gdy sprzęgło jest wciśnięte nie słychać szumu, gdy puszcze na postoju szumi[/quote]
łozysko oporowe w skrzyni sie kończy
[quote=""pade""]Na piątym biegu podczas jazdy również słychać szum[/quote]
tu natomiast winne jest łożysko 5 biegu

[quote=""pade""]Czy przy wymianie skrzyni na inną będę musiał zmienić jeszcze raz sprzęgło? To ma dopiero 2 tys. przejechane:/[/quote]
nie sądzę aby była taka potrzeba jak skrzynia będzie taka sama (różne skrzyknie mogą mieć inne sprzęgło)
p
pade
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pade »

A łożysko oporowe nie powinno zostać wymienione z kompletnym sprzęłem ? Czy możliwe że poprostu go nie wymienili ? Jaki jest szacunkowy koszt takie operacji ? I czy to łożysko jest w skrzyni czy sprzęgle ?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

obrazek skrzyni astry ale to różnicy nie robi
http://img.bazarek.pl/296836/16585/2741 ... 349f8a.jpg

w komplecie ze sprzęgłem go nie ma więc nie musieli wymieniać
koszt poda ci mechanik, ale pewnie więcej za robociznę niż element bo skrzynie zapewne trzeba zdjąć
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

żeby wymienić łożysko oporowe to niestety trzeba zdjąć skrzynię, sama robocizna to zapewne 200-400zł do tego koszt łożyska a tu może być różnie, foto co zapodał Marcin86c to jest dokładnie skrzynia od TDI z wysprzęglikiem hydraulicznym który de facto jest droższy od normalnego na "widełkach".
o
oblada
Newbie
Newbie

Post autor: oblada »

Hej.
Chcę odświeżyć temat.

Polo 6n2 2000 rok. AKK.

U mnie objaw taki: na luzie w miejscu brak dźwięku (małego szczekającego szczeniaka bądź Yorka... ), w miejscu na biegu z wciśniętym sprzęgłem brak dźwięku, w czasie jazdy na biegu jałowym brak dźwięku, na jakimkolwiek biegu w czasie jazdy ze sprzęgłem brak dźwięku, na biegu w czasie jazdy bez sprzęgła hałas.
Sprzęgło kompletne wymieniane około dwóch lat temu, zrobione około około 20 tysięcy, tydzień temu wymieniona linka sprzęgła, ponieważ biegu bardzo ciężko wchodziły.
Szanowni forumowicze co sugerujecie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N / 6n2 / variant / classic”