[6N] Olej wycieka bagnetem

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

g
grzesiek50
Newbie
Newbie

[6N] Olej wycieka bagnetem

Post autor: grzesiek50 »

Witam.
Mam taki problem. Ostatnio zamarzł mi olej w silniku, na początku myślałem, że czujnik ciśnienia oleju wysiadł bo kontrolka się świeciła. Wymieniłem czujnik, a kontrolka nadal się świeciła. Więc podgrzałem olej i ku mojemu zdziwieniu kontrolka zgasła po odpaleniu. Silnik trochę pochodził, później wyjąłem bagnet a tam małe kropelki wody. Wymieniłem więc olej. I teraz niewielka jego ilość wycieka bagnetem, pojawiło się też trochę na wlewie od oleju. Korek od wlewu oleju umazany białą mazią od spodu. Proszę o radę.
I drugie pytanie, co to za wężyk idący od pokrywy zaworów do filtra powietrza? Na końcu tego wężyka jest taki jakby filtr który jest zatkany a chyba nie powinien powinien bo właśnie tym wężykiem idzie powietrze do filtra.

Obrazek
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

nie znam tego silnika ale, ten wężyk to jest prawdopodobnie odma która powinna być drożna, odpowiada ona za odwietrzenie komory korbowej silnika. Robi się tam ciśnienie i wywala olej możliwymi otworami (bagnet) także udrożnij go i będzie git. Co do białej mazi to normalna sprawa, w mrozy się tak dzieje trzeba co jakiś czas robić dłuższe trasy albo po prostu trochę bardziej dokręcać auto po dobrym nagrzaniu osad znika.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

zamarzła ci odma i dlatego pluje olejem, milion tematów jest o tym

musisz wymontować układ odmy, dobrze go wyczyścić, wysuszyć i zamontować ponownie
b
balon91
Newbie
Newbie

Post autor: balon91 »

Jeśli 1.4 silnik to na 100% odma
g
grzesiek50
Newbie
Newbie

Post autor: grzesiek50 »

Silnik 1.0
Awatar użytkownika
rozek90
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: rozek90 »

Uroki zimy... Tez mi sie palila ostatnio kontrolka a olej w normie. Pochodzil chwile i zgasla. Przegonilem go na trasie troszeczkę i jest git. Ważne abys olej mial aby ci się panewki nie zatarly.

Wysłane z mojego GT-I8190N za pomocą Tapatalk 2
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”