[9n] Jaki interfejs diagnostyczny zakupić?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
dawzim
Raczkujący
Raczkujący

[9n] Jaki interfejs diagnostyczny zakupić?

Post autor: dawzim »

Witam zamierzam kupić interfejs vag do mojega auta (2003r). Jaki będzie odpowiedni? Wiem że samochód tem ma już szynę CAN ale słyszałem że nie koniecznie interfejs musi być z Can-em. Czy ten będzie dobry http://allegro.pl/item480671354_najtans ... mocja.html? Dzięki za pomoc. Może wypowie się ktoś kto taki interfejs już posiada.
c
caro
Początkujący
Początkujący

Post autor: caro »

Ja ostatnio swoje 9n3 sprawdzałem zwykłym kablem z polskim vagiem 2.5 i można spokojnie zdiagnozować sobie silnik, wspomaganie kierownicy, moduł komfortu część funkcji nie działa i dlatego zamierzam kupić jakiś kabelek na canie
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Uważam że lepiej dołożyć troche grosza i kupić coś na canie.Tak jak CARO napisał ma troche większe możliwości.
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
d
dawzim
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: dawzim »

Głownie chodzi mi o sprawdzenie błędów klimatyzacji i wykonanie nastaw początkowych. Czy te funkcje będą działały?
c
caro
Początkujący
Początkujący

Post autor: caro »

Z tego co pamiętam u mnie nie mogłem się dostać do klimy. Jeśli nie posiadasz żadnego kabla to lepiej zainwestuj kilka groszy więcej i kup coś na canie. Dziś chcesz dostać się do klimy a za parę dni może być potrzeby do czegoś innego i będziesz rozczarowany, kupuj cana
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

CARO ma racjie choć ja mam zwykły kabelek i z climatroniciem się łącze bez problemu,ale can jest jednak lepszy.
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

ja mam taki kabel za 70 zł z allegro i niektóre rzeczy po prostu nie działają, używam Polski Vag, Vag-com
napiszę co ja tym robiłem póki co.
działa diagnostyka silnika (temperatury,sonda lambda,ładowanie napięcie, kąt wyprzedzenia zapłonu, VagScope, graficzny tryb itp)
odczyt kasowanie błędów, poduchy, adaptacja przepustnicy, odczyt i kasowanie błędów, programowanie odstępów czasowych/przebiegu do kolejnych Inspekcji olejowych serwisowych lub ich całkowita eliminacja :spoko: , test klimy
nie działa jakakolwiek manipulacja licznikiem tzn zmiana przebiegu (czego nie pochwalam)
takie inne rzeczy jak moduł komfortu nie działa i jakieś bardziej skomplikowane operacje też.
więcej grzechów nie pamiętam... :ziew:
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
grendolf
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: grendolf »

rat4, możesz podać jakiś przykład kabla jaki masz? Ma jakieś znaczenie jaki kabel się ma czy też te tanie od 50 do 150 to wszystko to samo. Chcę zakupić jakiś pod USB do mego 6N.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

ja brałem u tego gościa
http://www.allegro.pl/item510737078_int ... _fvat.html
oczywiście są i tańsze także niczym się to nie różni bierz najtańszy to jest to samo,
jakościowo jest to może gorsze niż te za półtorej stówki te oryginalne, u mnie był jeden styk słabo przylutowany i kiedyś się urwał ale przylutować łatwo także działa do dziś.
jeśli chodzi o soft to używam Polski Vag i dodatkowo VAG-COM 311-2
śmiga pięknie chociaż możliwości tego kabla są dosyć małe ale za taką kasę to nie ma się co spodziewać fajerwerków.
pozdrawiam
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
grendolf
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: grendolf »

kupiłem jednak oryginalnego kabelka z softem POLSKI-VAG
jakościowo wygląda solidnie. działa też dobrze.
r
reyden
Newbie
Newbie

Post autor: reyden »

To jaki kabel polecicie can tak aby pasował do polo 96r i multivana 02r
Zastanawiam na tym
http://www.allegro.pl/item581031299_int ... n_usb.html
m
m_krzys
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: m_krzys »

Ja kupiłem sobie coś takiego http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=5&prodid=225 i jestem całkiem zadowolony tylko trochę grosza trzeba wyłożyć tz 400 pln ale nie potrzeba do tego laptopa
Awatar użytkownika
emu
Newbie
Newbie

Post autor: emu »

Ja natomiast mam interfejs taki:
http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=5&prodid=11

Jak na razie mam obserwację taką, że chyba bardzo dużo zależy od głównego modułu sterującego CAN w samochodzie - gdyż z użyciem tego kabla mogę zrobić praktycznie WSZYSTKO na sterowniku silnika, na module komfortu, ale z pozostałymi modułami mam problem z połączeniem (np. z utrudniającym mi aktualnie życie Climatroniciem).
Wiem, że autko było po przejściach - i może coś jest nie do końca dobrze podłączone, ale IMHO nie powinno wtedy działać prawidłowo, jak jest niepodpięte do magistrali.
Wszystkie układy działają poprawnie (ABS, wspomaganie, itp...), jedyny problem taki, że nie mogę się podłączyć do poszczególnych modułów.
Czy mogę prosić każdego, kto trochę więcej grzebał w elektronice naszych autek o napisanie, który ma rocznik, jaki sterownik i do których modułów (dostepnych w Polski VAG, VAG-COM albo VDS_PRO) jest w stanie się podpiąć?
Awatar użytkownika
rado_olsztyn
Początkujący
Początkujący

Post autor: rado_olsztyn »

Witam
mam pytanko odnosnie kabla do VW polo 9N 2002 rok. Prosze pomozcie mi bo tego jest tyle na allegro ze nie wiem ktory bedzie dobry do diagnozowania ewentualnie do modyfikacji modulu komfortu ( tj. aktywacja domykania szyb, itp zmian). Jaki program jest optymalny do takich rzeczy z takich darmowych i z platnych prosze o podanie konkretnych nazw programow. Posiadam taki kabel jak na zdjeciach ponizej ale nie wiem z jakimi programami jest kompatybilny.
Pozdrawiam

Obrazek
Obrazek
VW Polo 1.9 TDI Highline 74 KW / 101 kM; 2002 r. 3-drzwi.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

takie coś działa ze starszymi progsami do wersji 4,9 np polski vag 4,9 i vag-com 4,9, a także vwtool włącznie.
Innych nie używałem.
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”