[86C] Zamiana zegarka na obrotomierz

Przewodniki, manuale, instrukcje, opisy prac - kopalnia wiedzy!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Anonymous

[86C] Zamiana zegarka na obrotomierz

Post autor: Anonymous »

Nazwa czynności: Zamiana zegarka na obrotomierz.
Model samochodu: 86C
Rocznik: 1981-1991
Potrzebne materiały: obrotomierz od Poloneza, wiertarka z wiertłami, śrubokręty: płaski i krzyżak, nożyczki, szlifierka lub pilnik, lutownica
Przewidywany koszt: nieznany
Czas wykonania: nieznany
Sposób wykonania:

W miejsce zegarka możemy wstawić obrotomierz. Ja wybrałem obrotomierz od Poloneza - koszt nowego 19zł. Jest z nim tylko trochę przeróbek. U siebie to zrobiłem ponieważ zegarek miałem uszkodzony :)
Obrazek
Odwracamy go na drugą strone, rozwiercamy jakby stopy, obramówkę i wychodzi nam coś takiego:
Obrazek

Dobieramy się teraz do licznika, wykręcamy wkręty i nakrętki zaznaczone na czerwono, trójkąt wycinamy nożyczkami
Obrazek
Po odkręceniu zawijamy taśmę (pamiętajmy o wyciagnięciu żarówek) i wyciągamy zegarek
Obrazek
Obrazek

Obrotomierz od poloneza jest trochę szerszy więc lekko piłujemy boki na szlifierce :)
Taśma nam się odpowiednio nie naciągnie, odcinamy końcówki i wlutowujemy kable
Obrazek
Teraz taśma ładnie nam się naciągnie, od wewnątrz został dla pewności wklejony w taśmę dwustronną, atom go nie ruszy :) i mamy gotowy obrotomierz który można podłączyć.
Obrazek

I tu trochę potrzebne będą zdolności manualne tył obrotomierza jest większy i ciężko jest do wsadzić, ale jakoś się udało, na złość spadła mi tylko blaszka nad zegarem poziomu paliwa ale już tego nie dotykam nie przeszkadza mi to :)
ObrazekObrazek

Mam nadzieję że komuś się przyda
Zablokowany

Wróć do „Manuale - instrukcje krok po kroku”