[9N] Błąd P0342 - chceck engine

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

w
wojtaswi
Newbie
Newbie

[9N] Błąd P0342 - chceck engine

Post autor: wojtaswi »

Jestem właścicielem VW POLO IV FL z 2006 r., silnik AWY, BMD, przebieg 98 tyś. km.
Przy ok. 90 tyś. km pojawiła się pomarańczowa kontrolka silnika, pojechałem na komputer, okazało się że błąd P0342 – czujnik położenia wałka rozrządu, niski sygnał. Mechanik powiedział, że te małe silniki tak mają, mimo iż rozrząd jest na łańcuchu trzeba go wymieniać po ok 80-100 tyś. km. Powiedział też, że na razie można jeździć, problem się będzie pogłębiał, będzie więcej palił, straci moc i faktycznie tak było. W miarę jak dalej jeździłem czułem, że to nie ten sam samochód. Kontrolka silnika pojawiała się i znikała, silnik palił dopiero za drugim razem, przy przyspieszaniu „dynamicznym” poszarpywał, brakowało mocy. W końcu wymieniłem rozrząd, mechanik mówił, że napinacz łańcucha rozrządu już się prawie skończył, a łańcuch się rozciągnął – wymiana była nieunikniona. Jak wyjechałem z warsztatu, nie poznałem samochodu – normalnie rakieta. Jednak radość nie trwała długo, check silnika znów się pojawił. Samochód zachowuje się identycznie, tylko zapala za pierwszym razem. Zauważyłem, że jak się uruchomi od razu, to chodzi bez zarzutów, ale jak tylko się go dłużej pokręci, to zachowuje się jak opisałem powyżej. Mój mechanik rozkłada ręce i zaczyna się wróżenie z fusów – może wymienić to, może tamto ..., proszę o pomoc w diagnozie usterki.
w
wojtaswi
Newbie
Newbie

Post autor: wojtaswi »

Witam.
Problem wydaje się, że został rozwiązany. Pomogła wymiana czujnika położenia wałka rozrządu. Bardzo pomógł mi wpis na forum: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=139&t=522609.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”