[6n2] 1.4 60KM +gaz - błędy VAG

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

h
harmonista
Newbie
Newbie

[6n2] 1.4 60KM +gaz - błędy VAG

Post autor: harmonista »

Witam,
od jakiegoś czasu zaczęłas mi migać i świecić kontrolka check. Jak byłem na regulacji gazu to gazownik skasował błędy. Nie pamiętam numerów ale mówił coś o wale rozrządu i wypadaniu zaworów. O sondzie albo nie wspominał albo nie pamiętam. Dzisiaj podłączyłem się sam pod samochód i wywaliło takie błędy:

16523 - Sonda Lambda podgrzewana 2 bank 1 - powolne zmiany - błąd sporadyczny
16684 - Cylinder / cylindry - wykrycie wypadania zapłonów - błąd sporadyczny
16688 - Cylinder 4 - wypadanie zapłonów - błąd sporadyczny
17524 - Sonda Lambda 1 (HO2S), bank 1 - otwart obwód grzałki - błąd sporadyczny
16726 - Czujnik wału rozrządu CMP A, bank 1 - niski sygnał - błąd sporadyczny
16687 - Cylinder 3 - wypadanie zapłonów - błąd sporadyczny

Co do objawów to auto czasem szarpie przy mocniejszym dodawaniu gazu. Są dni że jest ok, nie odczuwa się różnicy czy to beznyna czy gaz a czasami jest to dość irytujące. Niedawno też zauważyłem, że wąż odmy nie był wpięty do zaworu co reguluje chyba odsysaniem gazów czy jakoś tak (nie jestem na tyle mechanikiem). W każdym będź razie po włożeniu węża jakby na początku trochę lepiej ale teraz jest chyba nadal podobnie. Na początku myślałem, że jak mam włączoną kilmę to objawy są częstsze (że silnik bardziej obciązony i w ogóle) ale teraz widzę, że nie ma to większego znaczenia.
Jeśli ktoś byłby w stanie doradzić co mogę sprawdzić, co zrobić albo co wymienić przed oddaniem auta to mechanika to byłbym wdzięczny. Tak jak pisałem mechanikiem może nie jestem ale przy motocyklu sam grzebię a co do auta to jakoś tak mniej ale jak coś to mogę powalczyć.
h
harmonista
Newbie
Newbie

Post autor: harmonista »

O dziwo dzisiaj rano miałem problem z odpaleniem auta. Ledwo zaskoczył i nie palił na wszystkie cylindry. Przy próbie przegazowania zgasł. Ponowne odpalenie - to samo. Udało się trochę przekazować i wskoczył na normalne obroty. W między czasie zapaliła się kontrolka check. Auto normalnie po chwili przełączyło się na gaz, dojechałem bez problemu do pracy. Zobaczymy co będzie przy powrocie. Jak wrócę z pracy podłączę pod kompa i sprawdzę błąd.
Dzisiaj podłączyłem pod kompa i wywaliło znowu błędy: 17524, 16684, 16685, 16687. Po skasowaniu praktycznie od razu ponownie wywala 17524.
Wcześniej źle podałem bo błąd 17524 nie ma dopisku "błąd sporadyczny"

Jeśli ktoś może pomóc będę wdzięczny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”