[9n/9n3] Prośba o pomiar poboru prądu na postoju

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
qqrydza
Początkujący
Początkujący

[9n/9n3] Prośba o pomiar poboru prądu na postoju

Post autor: qqrydza »

Witam. Jako, że mam ostatnio problem z nowym akumulatorem Varty, szukam przyczyny i tak sobie mierze pobór prądu z akumulatora na postoju i wyszło mi 0,13A - wg. mnie to dużo. Mierzyłem także Ibizę brata z 2009r. z silnikiem BLT i wyszło 0,2A :shock:

Chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda u Was, czy cała "grupa Vag" tak żłopie prąd z akusa czy tylko u nas?

Pomiar wykonany przy pozamykanych drzwiach ale nie zamkniętym aucie. Po zamknięciu drzwi trzeba chwilę odczekać, bo przez jakieś 15sek. po zamknięciu drzwi pobór prądu lekko wzrasta pomimo wyłączonego oświetlenia wewnętrznego. Jeśli macie czujnik otwarcia maski to trzeba go wcisnąć. Jeśli radio jest niefabryczne to dobrze jest zdjąć panel.

Do pomiaru wystarczy zwykły amperomierz, trzeba zdjąć klemę minusową i podłączyć przez amperomierz. Przy odrobinie sprytu da się to zrobić bez rozłączania całego obwodu (a więc nic Wam się nie pokasuje).
Bez dymu nie ma ognia Obrazek
mój czarnuch
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

[quote="qqrydza"]mierze pobór prądu z akumulatora na postoju i wyszło mi 0,13A - wg. mnie to dużo. Mierzyłem także Ibizę brata z 2009r. z silnikiem BLT i wyszło 0,2A [/quote]

130 i 200mA to sporo za dużo.. :shock: :scratch:

Z wyjętym kluczykiem mierzyłeś ?
Próbuj wyjmować bezpieczniki i badaj reakcje na wyświetlaczu multimetra- tym sposobem powinieneś znaleść "złodzieja"

Tutaj info jak zmierzyć pobór prądu, jakby ktoś chciał zmierzyć u siebie
viewtopic.php?f=182&t=50508&p=543838&hilit=pob%C3%B3r+pr%C4%85du#p543838
Awatar użytkownika
qqrydza
Początkujący
Początkujący

Jak pisałem, drzwi zamknięte, radio wyłączone, panel ściągnięty i wyszło 130mA. Może byłoby mniej gdybym odłączył całkowicie radio - nie wiem czemu w polówce w wiązce radia nie ma plusa "po stacyjce", oba plusy są stałe. Dlatego radio mam cały czas pod zasilaniem.

W ibizie natomiast total seria, radio fabryczne.

Fajnie byłoby żeby ktoś w 9n/9n3 zmierzył i napisał, nie wiem czy u mnie tylko taka "anomalia" czy wszystkie tak mają.
mój czarnuch
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Wszystko niby fajnie zrobiłeś tylko zapomniałeś o jednej rzeczy. Moduły w samochodzie przechodzą w stan uśpienia dopiero po jakimś czasie. Czyli pomiar prądu wykonuję się dopiero po odczekaniu tak 15-min. Zwykłe otwarcie drzwi powoduje obudzenie się modułu komfortu. Prawidłowy pomiar to otwarcie maski zamknięcie auta. Podłączenie amperomierza i odczekanie 15-20 min i dopiero pomiar. Nie otwierając auta w tym czasie.

PS Czasem trzeba zewrzeć lub zblokować styk kontrolny otwarcia maski bo aktywuje alarm.
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
qqrydza
Początkujący
Początkujący

Dzięki za radę - sprawdzę. Z tego co widziałem po amperomierzu to stan podniesionego poboru utrzymywał się jakieś 15 sekund po zamknięciu drzwi, ale może po 15-20min jak piszesz przechodzi w jakiś stan uśpienia.

A przy okazji macie krańcówkę otwarcia maski? Mam na myśli serię, bo montując jakiś dodatkowy alarm, taką krańcówkę można sobie dołożyć. U mnie nie ma.

...edit:
Faktycznie po ok. 2 minutach pobór spada do 20mA w polo i ibizie także. Dzięki za radę.
mój czarnuch
W
Wolga85
Swój
Swój

A jak tam z napięciem ładowania.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

qqrydza pisze:Jak pisałem, drzwi zamknięte, radio wyłączone, panel ściągnięty i wyszło 130mA. Może byłoby mniej gdybym odłączył całkowicie radio - nie wiem czemu w polówce w wiązce radia nie ma plusa "po stacyjce", oba plusy są stałe. Dlatego radio mam cały czas pod zasilaniem.

W ibizie natomiast total seria, radio fabryczne.

Fajnie byłoby żeby ktoś w 9n/9n3 zmierzył i napisał, nie wiem czy u mnie tylko taka "anomalia" czy wszystkie tak mają.
Nie ma plusa po stacyjce bo sygnał idzie po CAN z logiką zapłonu dla 9N3
A przy okazji macie krańcówkę otwarcia maski? Mam na myśli serię, bo montując jakiś dodatkowy alarm, taką krańcówkę można sobie dołożyć. U mnie nie ma.
Macie, ale i tak nic nie wie o jej istnieniu :shock: Lampki nie ma, do alarmu nie da się jej ponoć użyć...
W
Wolga85
Swój
Swój

Krańcówka jest w zamku maski.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”