Kupiłem sprowadzone Polo 6n2 1.4 TDI z Niemiec i zauważyłem brak wstecznego. Sprawdziłem bezpieczniki i wydają się ok. Dziś zauważyłem że po włączeniu tylnego halogenu zamiast niego zapala się światło wsteczne. I teraz pytanie brzmi:
1. Który bezpiecznik odpowiada za światło wsteczne
2. Jaka jest możliwa przyczyna braku wstecznego a zapalania się go po włączeniu halogenu.
no i widać że masz angielskie lampy. Wsteczny jest po lewej stronie ;-)
w europejskich jest po prawej stronie.
Masz 3 wyjścia:
- nie ruszać tych lamp a po prostu zamienić piny w kostkach "halogen<=>wsteczny"
- kupić komplet lamp EU
- dokupić jedną lampę EU i zrobić przejściówkę na dwa wsteczne (ale wtedy nie będziesz miał tylnego halogenu)
Jak wsadzi dwuwloknowa zarowke to bedzie mial i przeciwmgielny i wsteczny na 21W oba
Ale tak w ogole to radze dobrze obadac te auto, bo juz ciekawie sie robi, ze auto niby z Niemiec a ma lampy angielskie....
Kompletnie nic nie wskazuje na to że to był anglik. Instalacja nie jest przerabiana przy lampach a żarówka od wstecznego tam gdzie powinien być jest po prostu wyjęta.
Teraz nasuwa się pytanie w jakim celu ktoś wymienił lampy na te od anglika?
Widzę że najprostszym i najmniej sprawiającym problemów rozwiązaniem będzie zakup lamp EU.
Sprawdzałem dokładnie całą blacharkę przed zakupem elektronicznym testerem do lakieru. Żadne części nie wskazują na jaką kolwiek naprawę blacharską. Cała podłoga bagażnika jest nienaruszona. Jedynie zderzak po stronie lewej lampy wskazuje na to iż miał bliskie spotkanie ze znakiem drogowym. Przypuszczam że to był powód wymiany.
Zakupiłem już lampy w wersji EU.
Temat uważam za zamknięty. Lecą punkciki za pomoc.