[6n] Klapka sterująca ciepłe/zimne powietrze

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[6n] Klapka sterująca ciepłe/zimne powietrze

Post autor: qwertypol »

Witam,
co sądzicie o demontażu klapki sterującej temperaturą zasysanego powietrza z tego elementu http://allegro.pl/polo-6n-rura-dolot-pr ... 99367.html w lecie?
U siebie zdemontowałem i jak na razie jestem zadowolony z efektu, nie muli auta podczas upałów.
Jakie ma u was położenie ta klapka podczas postoju? U mnie jest otwarta w 1/3 zimne/ 2/3 ciepłe po przejechaniu 15-20km prawie żadnej różnicy nie było dlatego zdecydowałem się ją usunąć i zaślepić wlot ciepłego powietrza. Silnik 1.4 aex
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Ciekawe pytanie ;)
U siebie w polo też kiedyś miałem problem, że w ciepłe dni i po nagrzaniu silnika auto nie jechało jak na zimnym silniku :glare:
Rozebrałem ten trójnik i wyjąłem ten element miedziany/ mosiężny (? :scratch: )
Okazało sie, że ten bolczyk jest zapieczony. Udało mi sie go rozruszać, dałem kroplę oleju do środka i po włożeniu do garnka z ciepłą wodą zaczął sie wysuwać.
Pomimo tego po zmontowaniu nie zauważyłem, żeby jakoś znacznie on pracował, więc podłożyłem jak dobrze pamiętam 0,5cm tulejke pod ten element sterujący, dzięki czemu klapka jest bardziej przymknięta.
Nie chciałem tego usuwać całkiem, bo jednak auto szybciej sie nagrzeje= krócej chodzi na ssaniu= mniejsze spalanie ;)
Ostatnio zmieniony 13 lip 2013, 15:44 przez krzychu20, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

Ja grzałem suszarką ten termostat z 5min ale ledwo co się ruszył, a włożyłem go do garnka z gotującą wodą to od razu otworzył się do końca.
Nie zauważyłem teraz różnicy w osiąganiu temperatury, ale na jesień/zimę założę z powrotem tą klapkę.
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Dla zainteresowanych foto z podłożoną tulejką
Obrazek
Jest ona w kształcie litery C, aby można było ją łatwo włożyć na ten termostacik.

Dzisiaj chwile sie przy tym pobawiłem i ten bolczyk termostaciku nie wysuwa się więcej niż ~1,7mm (mierzyłem z włożonym w ten mechanizm) :niewiem:
Sprężyna w tamtym mechaniźmie jest dosyć twarda i nieco siły trzeba by przesunąć położenie klapki
No ale cóż, nie bede sobie raczej tym zawracał głowy skoro z tą tulejką lepiej jedzie

Położenie klapki po ogrzaniu nad kuchenką
Obrazek
Na zimnym jest gdzieś tak po połowie
Awatar użytkownika
sidkoz
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sidkoz »

U mnie też to nie działało poprawnie, w związku z tym postanowiłem zastąpić ten układ takim dolotem.
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”