[9n] Demontaż tapicerki drzwi

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pike22
Newbie
Newbie

[9n] Demontaż tapicerki drzwi

Post autor: pike22 »

Witam.
Jak poprawnie wykonać demontaż tapicerki przednich drzwi dla modelu 9n ?
Polo bez elektryki (ręczna regulacja lusterek i szyby na korbkę).
Obrazek
(Zlokalizowałem tylko śruby w dolnej części drzwi).
Dziękuję i pozdrawiam - Adrian @pike
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Witam
Pozwolę sobie na cytat, skoro ktoś już to kiedyś "łopatologicznie" napisał... :) Książka "Sam Naprawiam VW Polo": strony 315-317
ObrazekObrazekObrazek
Jako narzędzie podważające ze swojej strony polecam (po raz kolejny tutaj na forum :) ) drewnianą łopatkę - taką jak się używa do mieszania warzyw/mięsa na patelni :) Wchodzi ładnie pomiędzy tapicerkę a blachę, nic nie kaleczy i jest odpowiednio sztywna :) Do odkręcenia: Śruby u dołu (3x torx 25) i dwie śruby w rączce (do zamykania) drzwi (2 torx 30) pod odkręceniu, podważasz spinki. Gdy wszystko już odskoczy, tapicerkę podnosisz do góry, żeby zdjąć ją z rantu przy szybie. Poza tym trzeba w międzyczasie wyhaczyć drut z ciągienka klamki to otwierania drzwi. Bajecznie proste.

Powodzenia, pozdrawiam.
p
pike22
Newbie
Newbie

Post autor: pike22 »

Bardzo dziękuję - dzięki tym skanom powinno się udać. Niestety nie posiadałem w/w publikacji ("Sam naprawiam..."). Przeszukiwałem intensywnie posty na forum, ale trafiałem tylko na szczątkowe informacje.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Od razu zaopatrz się w ASO w kilka nowych spinek do tapicerki bo one się często nie otwierają. Jeśli spinka nie powróci do położenia przedmontażowego to powinno się ją wymienić.
Nie jest łatwo nakłonić je do tego ręcznie.
Awatar użytkownika
sheeftee
Newbie
Newbie

Post autor: sheeftee »

A spinki mogą być od Skody Superb II i o ile pamiętam to jest ich 7, kosztują 2pln.
We Ride Together, We Die Together
Bad Boys 4 Life
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Nie bardzo, są inne. Kup takie jakie mają być w polo 6Q0868243
Są po 1,5 w ASO
Awatar użytkownika
sheeftee
Newbie
Newbie

Post autor: sheeftee »

We Ride Together, We Die Together
Bad Boys 4 Life
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Tak to są te.

Wracając do "otwierania" się spinek:

Tak wygląda spinka gotowa do montażu:
Obrazek

Tu po prawej stronie mamy spinkę, która nie otworzyła się po demontażu. Niektóre w palcach da się przywrócić do stanu montażowego ale większość z mojego doświadczenia nie.
Mozna to zrobić odpowiednim narzędziem ale szkoda zachodu. Takiej spinki jak po prawej nie powinno się montować gdyz znajduje się ona w stanie rozepchnięcia przez klin.
Obrazek
r
rodick
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rodick »

Panowie,

A mi sie zapadly przyciski do elektrycznego otwierania szyb. Czy rowniez czeka mnie rozbiorka calej tapicerki?
Guziczki po prostu wpadly do srodka ... nie wiem czy sa jakas przykrecane, klejone czy moze wypadly z jakis zatrzaskow?
b
brati85
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brati85 »

rodick nie musisz rozbierać całej tapicerki. Wystarczy że wyciągniesz całe to czarne ustrojstwo (uchwyt) w którym znajdują się przyciski do szyb. Wystarczy je podważyć i wychodzą bez problemu. Są zamontowane na wciskach. Tylko polecam użyć jakiegoś narzędzia które ci nie zniszczy tego uchwytu. Polecam jak kolega Witek6935 drewnianą szpatułkę :)
r
rodick
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rodick »

A jakis pomysl od czego zaczac zdejmowanie tej czarnej raczki zeby czegos nie uszkodzic? :) - od strony kierowcy juz to kiedys robilem ale z tej strony jest troche inaczej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”