Witam, od pewnego czasu polo (silnik AUD) zaczęło mi się dławić podczas jazdy, szczególnie gdy jest mokro na dworze. Kiedy się rozgrzeje problem praktycznie nie występuje. Wymieniłem świece i kable, jest lepiej, ale nadal się dławi, szczególnie gdy docisnę podczas ruszania. Ponadto kiedy stoję na światłach delikatnie zaczynają falować obroty i mruga check engine, kiedy ruszę zapala się na stałe. Jaka może być tego przyczyna? Cewka? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam
witam, dolacze sie, moje objawy sa podobne, wszystko bylo ok dzisiaj rano ok, dopiero jak wracalem z pracy zaczal sie cyrk. obroty troche spadaly, nierowno chodzil, po dodaniu gazu ok. podczas jazdy (przyspieszania) zaczyna szarpac i po chwili zaczyna mrugac check. za chwile przestaje ale nadal szarpie. i ponownie mruga. co to moze byc? ma ktos pomysl?
sądzę że to wina cewki zapłonowej, są 2 sposoby na sprawdzenie, ja użyłem dwóch:
1. obejrzeć dokładnie cewkę z każdej strony czy nie ma pęknięć na plastykowej obudowie - jeśli są, cewka do wymiany
2. w wilgotny dzień na zimnym silniku odpalić auto, jeśli dławi się i obroty falują zgasić silnik i wysuszyć cewkę suszarką bądź opalarka (przy opalarce zachować umiar), po suszeniu odpalić auto, jeśli objawy ustąpiły - cewka do wymiany. Jeśli nie jest wilgotno to można cewkę spryskać wodą ze spryskiwacza do kwiatków itp i spróbować odpalić, jeśli będą falować obroty i silnik będzie nie równo pracował to wiadomo co trzeba zrobić - wymienić cewkę.
Potwierdzam to cewki zapłonowe a mianowicie jedna z nich przy awarii dwóch lub więcej nie ujechałbyś ani metra, wiem bo przerabiałem to u siebie. Zbliżająca awarię cewek można rozpoznać po delikatym mryganiu świateł jadąc w nocy.
Pozdrawiam
[quote=""krakers2207""]Potwierdzam to cewki zapłonowe a mianowicie jedna z nich przy awarii dwóch lub więcej nie ujechałbyś ani metra, wiem bo przerabiałem to u siebie. Zbliżająca awarię cewek można rozpoznać po delikatym mryganiu świateł jadąc w nocy.
Pozdrawiam[/quote]
[quote=""Jabolek""][quote=""krakers2207""]Potwierdzam to cewki zapłonowe a mianowicie jedna z nich przy awarii dwóch lub więcej nie ujechałbyś ani metra, wiem bo przerabiałem to u siebie. Zbliżająca awarię cewek można rozpoznać po delikatym mryganiu świateł jadąc w nocy.
Pozdrawiam[/quote]
cewka jest jedna.[/quote]
W moim 1.4 były 4 oddzielne cewki zapłonowe na każdą ze świeć, chyba że 1.4 mpi ma inaczej
Miałem dokładnie ten sam problem. Wymieniłem kable i świece, objawy takie jak opisane przez Ciebie. Decyzja o wymianie cewki i po wymianie obejrzenie jej dokładne. Było na spodzie cewki pęknięcie o długości może 5 cm jak włos. Ciężko zauważalne. TUTAJ - tu opisywałem swój problem
Wydaję mi się, że mam ten sam problem.
Auto stoi w miejscu to obroty falują.
Jak się rusza lub parkuję to często gaśnie tak jakby dostawał mało prądu i mrygnie kontrola Akumulatora.
Jak dodam więcej gazu to nie gaśnie.