[9n] Problem z ABS - wyłącza się po hamowaniu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Q
Qecik
Newbie
Newbie

[9n] Problem z ABS - wyłącza się po hamowaniu

Post autor: Qecik »

Witam wszystkich,
Mam pytanie dotyczące działania ABS. W swoim samochodzie obserwuję ostatnio ciekawe zjawisko. Mianowice odpalając samochód po przekręceniu kluczyka w stacyjce do pozycji w której zaświecają się kontrolki na tablicy wszystko jest ok tj. kontrolki zaświecają się i gasną zostaje tylko kontrolka z ładowania oraz silnika. Po przekręceniu kluczyka do pozycji w której
zaczyna się kręcić rozrusznik gaśnie kontrolka ładowania oraz ta od silnika natomiast na parę sekund zaświeca się kontrolka od ABS-u. Po paru sekundach gaśnie i ona. ABS działa do pierwszego ostrzejszego hamowania, później kontrolka zaświeca się na stałe i ABS już nie działa, dopiero po ponownym uruchomieniu samochodu znów działa ale do czasu ... czasem mogę
zahamować na śliskim 1 raz czasem kilkanaście ... czasem nawet jak nie hamuję ostro to kontrolka po pewnym czasie się zaświeci ... Tak czy siak prędzej czy później kontrolka wraca. Czasem zdarza się tak, że i po odpalaniu jej nie ma ale przy hamowaniu znów wraca ... Spotkał się ktoś z czymś takim ??
Słyszałem opinie, że może to być wina słabego akumulatora, ale nawet przy 10 stopniowym mrozie, jak samochód stoi kilka dni to pali po prostu na dotyk ... czytałem też, że w innych samochodach może to być oznaka małej ilości płynu hamulcowego ... ale z tego co wiem to w naszym polo jest od tego inna kontrolka. Jeśli ma to jakieś znaczenie to mój samochód to polo 9n , silnik 1.4 TDi.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

na pewno jest jakiś babol w sterowniku. trzeba podpiąć kabelek i sprawdzić co to za błąd. inaczej to wróżenie w ciemno
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Witam.
U mnie kontrolka również się zapala na chwilę gdy kręcę rozrusznikiem po tym, gdy auto stało nawet przez jedną mroźną noc. U mnie jest to ewidentna wina akumulatora, bo nawet mniej żwawo wtedy kręci rozrusznik przy odpalaniu. Jednak pali na dotyk i zaraz od razu kontrolka mi gaśnie. Na następną zimę chyba trzeba będzie wymienić aku... Co do samego działania, ABS śmiga elegancko :) Nic mi się nie zapala i nie wyłącza.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""Qecik""]Po przekręceniu kluczyka do pozycji w której
zaczyna się kręcić rozrusznik gaśnie kontrolka ładowania oraz ta od silnika natomiast na parę sekund zaświeca się kontrolka od ABS-u. Po paru sekundach gaśnie i ona.[/quote]
Ten pierwszy etap jest prawidłowy. ponieważ komp odłącza prąd od ABS aby całość zapotrzebowania dać na rozrusznik.
Natomiast reszta objawów, jak już napisałem wyżej, jest do obadania przez kompa, bo ewidentnie jest coś nie tak. ja obstawiam uwalony któryś czujnik.
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rolf »

Niema innej opcji tylko podpiecie pod vag. Ja prywatnie obstawiam sterownik u mnie też wariował raz działał raz nie skonczylo sie wymiana, uzywka z allegro i teraz dziala
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

zazwyczaj objawy są takie jeśli 1 czujnik nie działa poprawnie to świeci się kontrolka, jeśli więcej niż 2 czujniki nie wysyłają sygnału do ABSu to występuje 3 krotny sygnał dźwiękowy i kilka razy miga kontrolka ABS.
No i druga wspomniana opcja to uwalony sterownik ABS lub hamulca.
Tak jak wyżej VAG prawdę ci powie, pewnie uwalony czujnik, wymiana dosyć prosta, na internecie kupisz za jakieś 30-40 zł zależy czy przód czy tył, tylne są takie same a przód L i P.
pozdrawiam

rat4 :assasin:
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”