[6N1] Nie równa jazda, szarpie oraz skaczące obroty

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
maciej397
Newbie
Newbie

[6N1] Nie równa jazda, szarpie oraz skaczące obroty

Post autor: maciej397 »

Witam wszystkich klubowiczów. Mój samochodzik to ( Polo 6N1, 97 rok, 1.0 benzyna, nie posiada gazu) Mam dwa problemy. Gdy silnik się rozgrzeje dojeżdżając np. do świateł skaczą obroty tzn. podnoszą się i utrzymują na 15000 do chwili ruszenia i dalszej jazdy. I tak się sytuacja powtarza. Dodam że na biegu jałowym jest ok. Drugi problem jest tego typu że samochód podczas jazdy ma tak jakby przerywniki, delikatne szarpie, nie równa jazda kto jak tam sobie tłumaczy. Jak do tej pory zmieniłem następujące rzeczy: Świece, przewody, kopułkę, palec, aparat zapłonowy, sondę lambda, czujnik spalania stukowego, filtr paliwa i nadal to samo. Została sprawdzona pompa paliwa i jest ok. Przepustnica została przeczyszczona. Dodam że problemy są na ciepłym silniku. Proszę o fachową pomoc i poradę.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2013, 23:02 przez maciej397, łącznie zmieniany 1 raz.
_
_Bartek_
Początkujący
Początkujący

Post autor: _Bartek_ »

przepustnicę dokładnie wyczyścić i zrobić adaptację
Modyfikacje zawieszeń, podwozi oraz nadwozi, diagnostyka komputerowa Diagun X431, elektromechanika, naprawy blacharskie i lakiernicze kujawsko-pomorskie Toruń 781-803-432
m
maciej397
Newbie
Newbie

Przepustnica była czyszczona i to nie pomogło. Może jest po prostu całkiem do wymiany??? No chyba że to coś innego???
E
Eugi
Newbie
Newbie

Post autor: Eugi »

jeżeli podczas czyszczenia powstała minimalna ryska to raczej już po niej ;) bo spotkałem się z takimi przypadkami z większymi pojemnościami głównie 1,4 1,6 i właśnie dopiero to pomagało .
m
maciej397
Newbie
Newbie

Rozumiem. Czyli czeka mnie wymiana przepustnicy i adaptacja. Po wymianie dam znać jakie są efekty. Dzieki. Pozdrawiam.
w
wariat_o2
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: wariat_o2 »

Witam sprawdz jeszcze czy silnik nie ciągnie lewego powietrza i zmień czujnik temperatury płynu bo może być uszkodzony, a vag nie koniecznie pokaże błąd. Pozdro;)
m
maciej397
Newbie
Newbie

Ok dzięki za podpowiedź. Dam znać gdy zmienię i poinformuję jakie są efekty. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sdamian111
Newbie
Newbie

Post autor: sdamian111 »

Witam podłączam się pod temat. otóż mam vw polo 6n 1.6 lpg po kupnie zauważyłem że podczas jazdy na niskich obrotach cały czas szarpię tzn po wyżej 1 tyś do 2 w tym przedziale powyżej 2 tyś jest wszystko ok dodam że gdy na biegu jałowym próbuję utrzymać obroty na stałym poziomie to obroty falują np. chce utrzymać 2 tyś to obroty będą skakać po niżej i powyżej 2 tyś... wymieniłem świece kable kopułkę i palec nic nie dało przeczyszczenie przepustnicy trochę pomogło lecz na chwilę wiec wymieniłem na inną używaną lecz problem nadal pozostał... proszę o jakieś rady
Awatar użytkownika
sdamian111
Newbie
Newbie

Post autor: sdamian111 »

Problem rozwiązany kasowanie błędów i wymiana przepustnicy rozwiązało sprawę....
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”