falujace obroty

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

P
Piotr
Newbie
Newbie

falujace obroty

Post autor: Piotr »

Serdecznie witam !
Od poltora roku jestem posiadaczem VW POLO 999 cc z 97 roku (AER). Po wymianie zepsutego zepsutego termostatu silnik zaczal pracowac w wyzszej temperaturze i od tego momentu zaczely sie problemy z "falujacymi obrotami"... Czasami jednak silnik pracuje prawidlowo. Parokrotnie byl rozladowany akumulator (przyczyna bylo niesprawne radio); wyczytalem, ze trzeba zrobic w takiej sytuacji adaptacje przepustnicy.Moze ktos mial podobny przypadek ? Silnik z przebiegiem 155 tys. mil, duze zuzycie oleju, pracuje jednak cicho i nie odczuwa sie braku mocy. :jee:
Awatar użytkownika
Grzechu
Fotomaniak
Kontakt:

Post autor: Grzechu »

Wyczyść przepustnice, adaptuj, zapomnij o problemie.
Na głównej stronie znajdziesz linka do starego forum, tam było to wiele razy poruszane. Do znudzenia.
Obrazek

Ślesin 09 ]I Miejsce[/color]-Naj bodykit 6n2 -> Ibiza look
III Miejsce-Rzut felgą (10 kija długości)[/colo
P
Piotr
Newbie
Newbie

Dzieki !! :banana:
Awatar użytkownika
krzzbi773polo
Początkujący
Początkujący

Post autor: krzzbi773polo »

witaj .ja mam ten sam silnik w swojej polowce.ale kolega ma racje zacznij od wyczyszczenia przepustnicy i jej adaptacji.ja ja musialem wymienic na nowa ale mi na komputerez wyskakiwal ewidentny blad przepustnicy .kosztowalo mnie to ponad 900 zl.ale sprobuj wyczyscic i zrob adaptacje jak niepomoze to niech odczytaja bledy.
P
Piotr
Newbie
Newbie

gdzies wyczytalem, ze ten typ silnika sam sie adaptuje - czy to prawda ?
za kazdym razem gdy temperatura silnika przekroczy 70 stopni zaczyna sie "jazda" z obrotami biegu jalowego,
do 70 - silniczek chodzi jak pszczolka...
tak mam cos podejrzenie jesli chodzi o czujnik temperatury..

-- Wto Gru 16, 2008 10:24 am --

co najlepiej tanio kupic, zeby sprawdzic bledy i ewentualnie zrobic adaptacje przepustnicy ?

-- Wto Gru 16, 2008 10:38 am --

dzieki za podpowiedz :banana:
p
pawelw
Newbie
Newbie

Post autor: pawelw »

Witam.

Podłączając się do tematu, chciałbym opisać swój problem, bo jak widzę jest bardzo podobny.

Kiedy kupiłem swoje polo był czerwiec i jakoś nie za bardzo zwróciłem uwagę na wskazania temperatury. Teraz jednak wiem że pracował on w niskiej. Problemów z falowaniem nie miałem (no może czasami) aż do momentu wymiany termostatu. Od tego momentu wskazówka już po około 3 km podnosiła się na 90 stopni - ale pojawił się problem falujących obrotów. Wskaźnik obrotomierza szalał za każdym razem w zakresie 1250 - 750 obr/min (wg podziałki). W ostatnich dniach najprawdopodobniej padł termostat (przy temp. około -1 stopni na zewnątrz wskazówka temperatury nie podnosi się wcale, albo o kilka mm.) ale falowanie obrotów prawie całkowicie ustało.

Czyściłem i adaptowałem przepustnicę, wymieniałem ją dla sprawdzenia na inną (czyli odpada problem krokowca - zintegrowany), wymieniłem czujnik temperatury wody (ten przy termostacie) - nic nie pomaga.

Dodam jeszcze istotną być może rzecz. Silnik już od zakupu nie pracuje za dobrze. Po nagrzaniu słychać głośne cykanie - szklanki, popychacze do wymiany - tak mniej więcej mówił mechanik (nie wiem czy powtarzam poprawnie).

Bardzo proszę, może ktoś spotkał się z rozwiązaniem tego problemu. Ja rozważam dwie możliwości, albo sprzedaż autka za jakieś groszę (a raczej bym nie chciał bo polo bardzo mi się podoba i poza tą usterką nie mam zastrzeżeń), albo remont silnika, wymiana - sam nie wiem.

Pozdrawiam
:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”