[quote=""Borek""]teraz od czasu do czasu włączam "procedurę wypalania majonezu"[/quote] :oki:
też jestem za takimi akcjami, mimo że lejemy dobry olej to nie ma bata żeby się masło nie pojawiło przy "normalnej" jeździe na krótkich odcinkach po mieście, dlatego czasem trzeba poświęcić jakieś 50zł na benzynkę i zrobić procedurę o której pisało szanowny pan
Borek
I z tą wymianą oleju co 10k km to też nie jest tak do końca, jeśli robimy mniejsze przebiegi roczne to należy wymieniać olej co 12msc i raczej przed zimą. Polecam też stosowanie dobrych płukanek przed wymianą oleju, może to pomóc silnikowi w ciężkich warunkach zimowych.
[quote=""KrZyChUelk""]Chłopaki mam ten sam problem, Polo 6N 1.0 MPI 50 KM, rano wsiadam do auta, po odpaleniu chodzi jak diesel, wywaliło kontrolkę oleju, zgasiłem auto i poszedłem. Nie wiem co mam robić, bo garażuję pod chmurką a nie ma zbytnio mi kto użyczyć garażu

Olej wymieniany w październiku. Pomoże ponowna wymiana oleju z filterem ?[/quote]
sama wymiana raczej nie pomoże bo zamarznięta woda w układzie zostanie i zaraz będzie to samo, musisz rozmrozić silnik najlepiej poprosić kogoś o udostępnienie ciepłego garażu bądź podjechać do jakiegoś centrum handlowego z podziemnym garażem i zostawić tam auto na dobę, potem szybciutko wymiana oleju i powinno być po sprawie