[Passat B5 3B] Problem z przeciwmgielnymi po zmianie lamp

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[Passat B5 3B] Problem z przeciwmgielnymi po zmianie lamp

Post autor: czaja »

Witam

Trochę się nosiłem z założeniem tematu. Ale nie znalazłem, ani nie otrzymałem odpowiedzi na swoje pytanie na forum Passata.
Pomyślałem że ktoś u nas będzie wstanie rozwiązać mój problem.
Pacjent: Passata B5 3B 2000MY.
Problem: Po zmianie lamp, z oryginalnych Hella bez halogenów (H7+H1), na lampy Depo Black z halogenami na żarówki H7+H4.
Problem jest taki że po zmianie lamp świecą mi jednocześnie i światła mijania i halogeny. Włącznik mam pod opcję włączania halogenów przód. Nic to nie daje. Ma ktoś pomysł co muszę zrobić aby to zaczęło działać tak jak powinno? Nie chcę żadnego druciarstwa, wszystko ma być tak jak ori.
Z góry dzięki za pomoc.

PS. zbędne wywody będą usuwane. nie interesuje mnie gdybanie.
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

Rozumiem ze przewod od halogenow jest we wtyczce lampy? Mozesz mi podac kolory przewodow z wtyczki lampy?
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""Marianoo""]Rozumiem ze przewod od halogenow jest we wtyczce lampy? Mozesz mi podac kolory przewodow z wtyczki lampy?[/quote]
Nie mam pojęcia. jak tylko będę mógł to ci podam jakie kabelki sa we wtyczce do lampy. może jutro uda mi się pogrzebać.
Może dodam że w ori lampie H7 to były mijania, a H4 były jako długie + halogeny.
W tej lampie jest tak: H7 to tylko długie, H4 to mijania + halogeny.
Awatar użytkownika
Marianoo

Jakbys spisywal kolory przewodow, to na wtyczce przy wejsciu przewodu w nia jest numer pinu, jakbys mogl spisac, np pin1 to przewod siaki i taki, pin2 .... to bylo by fajnie.
Ale sam to ogarniesz. Popatrz w lampe, musisz zamienic miejscami pin mijania z drogowymi. Najlepiej jakbys mial wyciagnieta lampe, to po przewodzie lecisz i widac. Ale dobrze jakbys to zamienil we wtyczce lampy, nie wtyczce od strony auta. Bo widac cos sie poknocili jak piny w lampie wtykali
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""Marianoo""]Jakbys spisywal kolory przewodow, to na wtyczce przy wejsciu przewodu w nia jest numer pinu, jakbys mogl spisac, np pin1 to przewod siaki i taki, pin2 .... to bylo by fajnie.
Ale sam to ogarniesz. Popatrz w lampe, musisz zamienic miejscami pin mijania z drogowymi. Najlepiej jakbys mial wyciagnieta lampe, to po przewodzie lecisz i widac. Ale dobrze jakbys to zamienil we wtyczce lampy, nie wtyczce od strony auta. Bo widac cos sie poknocili jak piny w lampie wtykali[/quote]
pewnie tak. jutro może będę miał chwile bo dziś mały został w domu bo jakiś taki biedny z rana był więc go nie ciągałem do żłobka. a jak siedze z małym to nic nie da rady zrobić. na wszelki wypadek spiszę dla potomnych kabelkologię.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

No dobra, parę rzeczy sprawdziłem.
Na forum passata jeden kolega podrzucił mi taki obrazek z rozpiską włącznika świateł:
Obrazek
Z niego wynika że pin NL odpowiada za światła przeciwmgielne przednie. Wymontowałem włącznik świateł i we wtyczce przy tym pinie nie mam żadnego przewodu. Czy to oznacza że nie ma "sterowania" halogenami przednimi? Może to jest powód jednocześnie działających świateł mijania i halogenów.

Teraz wracając do pracy domowej czyli rozpiski pinów we wtyczce do lampy, oraz w gniazdach w lampach: ori i tej nowej Depo.
Wtyczka lewej lampy (od kierowcy):
Pin oznaczenie przewodów
1 szary z czarnym paskiem
2 brązowy
3 biały z zielonym paskiem
4 biały z czarnym paskiem
5 żółty z czarnym paskiem

Gniazdo ori lampy bez halogenu:
Pin oznaczenie przewodów
1 czerwony - postojówka (chyba)
2 brązowy - masa
3 puste miejsce
4 biały - do żarówki światła długiego
5 żółty - do żarówki światła mijania

Gniazdo lampy Depo z halogenem (zaraz jeszcze pójde,bo zapomniałem napisac sobie jaki kabelek idzie do jakiej żarówki):
Pin oznaczenie przewodów
1 czerwony - postojówki
2 brązowy - masa
3 czarny - do H4 - obstawiam że to tu powinien być halogen, razem z długimi
4 żółty - do H7, światło mijania i aktualnie halogen
5 biały - do H4, światło długie

Nr pinów są spiasne z gniazd i wtyczki więc odpowiadają sobie. będę wdzięczny za rozwikłanie zagadki.
Czy jak zamienie miejscami we wtyczce w instalacji auta piny 4 i 5 to bedzie ok? bo do tego doszedłem droga dedukcji poszczególnych pinów.

--- edit ---
Jestem prawie pewien że zmiana pinów 4 i 5 da pożądany efekt. jeszcze tylko to wolne miejsce we włączniku mnie nie daje spokoju.
No i jeszcze kwestia ewentualnej zamiany pinów. Jak to zrobic w tej wtyczce? jest ona jakoś rozbieralna żeby można łatwo te piny przełożyć.
Awatar użytkownika
Marianoo

Kurde nie mam schematu od B5 z przeciwmgielnymi :shock:
Ale dobra, dojdziemy, hmmm zmien w lampie depo pin 4 z 5tym, bo chyba skosne kolory pomylili :grin:
Co do wlacznika to pin 8 NL jest od halogenow przod a pin9 od tylnych. Hmm trzeba by szukac dokąd idzie pin 3 bialozielony przewod z wtyczki od lampy. Jesli w pasku jest jak w golfie4 to powinien byc przekaznik i masa przekaznika leci przez zarowke dlugich. Jesli masz halogeny wlaczone i wlaczysz dlugie, to przekaznik sie rozlacza, wylacza przeciwmgielne i zapala dlugie...
Aa tam sie wylogowalem, co do wymiany pinow, jak patrzysz na pin, to nad nim i pod nim sa dziurki. TRzeba cos tam wsadzic to zaczepy sie zwolnia i do tylu wyciagiesz pin. W tej sytuacji do srodka lampy. Cala wtyczke co jest w lampie to mozna na zewnatrz wyciagnac, to bedzie latwiej.
Ostatnio zmieniony 05 gru 2012, 22:55 przez Marianoo, łącznie zmieniany 1 raz.
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""Marianoo""]Kurde nie mam schematu od B5 z przeciwmgielnymi
Ale dobra, dojdziemy, hmmm zmien w lampie depo pin 4 z 5tym, bo chyba skosne kolory pomylili
Co do wlacznika to pin 8 NL jest od halogenow przod a pin9 od tylnych. Hmm trzeba by szukac dokąd idzie pin 3 bialozielony przewod z wtyczki od lampy. Jesli w pasku jest jak w golfie4 to powinien byc przekaznik i masa przekaznika leci przez zarowke dlugich. Jesli masz halogeny wlaczone i wlaczysz dlugie, to przekaznik sie rozlacza, wylacza przeciwmgielne i zapala dlugie...[/quote]
mam w elsie schematy i probuje cos ogarnąć ale ciężko jak się słabo zna schematy elektryczne. Tak jak napisałeś z lampy wychodzi biały z zielonym paskiem, i potem leci do przekaźnika albo po drodze do złącza na słupku lewym. tyle prześledziłem i śledze dalej drogę kabelków
Mariusz masz jakieś GG albo coś żeby "na żywo" pogadać?
Może schemacik pomoże nam coś rozwikłać.
Obrazek

Mariusz, widzę że forum Passata tez mi odpowiedziałeś :D dzięki.
[quote=""Marianoo""]Cala wtyczke co jest w lampie to mozna na zewnatrz wyciagnac, to bedzie latwiej.[/quote]
No właśnie w lampie nie bardzo chce grzebać bo od tylca wtyczka jest zalana klejem. więc lepiej jak przełoże we wtyczce.
Czyli filozofia z wyciąganiem pinów taka sama jak w przypadku innych wtyczek w VW. robiłem to przy zmianie lamp w 6n.
jutro działam.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Troche grzebałem z tymi swoimi swiatlami i wychodzi na to że cos mi sie ubzduralo z tymi mijania i halogenami na raz. Ogólnie wszystko świeci jak powinno. tylko halogeny nie są podłączone. Kabelek w wiązce dochodzącej do lampy jest. Nie ma połączenia miedzy włącznikiem świateł a jakimiś pośrednimi elementami. ELSA pokazuje jakieś schematy, jeden jest powyżej, ale nie bardzo je rozumiem.
Może ktoś pomoże rozkminić?

I sorry za zamieszanie nie wiem czemy wydawało mi sie że mijania i halogeny swiecą razem. może diagnosta mnie nakręcił jak ustawiał światła.
Awatar użytkownika
Marianoo

Schemat oki, ale mi by sie przydaly oznaczenia tj te opisy co sa po prawej od schematu. Tylko dol widac i teraz tylko moge sie domyslac.
Musisz okreslic gdzie masz ten bialozielony przewod. W kompie bateria mi padla i teraz nie sprawdze, ale w golfiaku jak masz mijania to masa leci przez zarowke od swiatel dlugich. Wlaczasz drogowe to zalacza sie przekaznik ktory rozlacza mgielne. Podobnie z wygladu jak na schemacie co podales
[size=12px][/size]
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”