No dobra, parę rzeczy sprawdziłem.
Na forum passata jeden kolega podrzucił mi taki obrazek z rozpiską włącznika świateł:

Z niego wynika że pin NL odpowiada za światła przeciwmgielne przednie. Wymontowałem włącznik świateł i we wtyczce przy tym pinie nie mam żadnego przewodu. Czy to oznacza że nie ma "sterowania" halogenami przednimi? Może to jest powód jednocześnie działających świateł mijania i halogenów.
Teraz wracając do pracy domowej czyli rozpiski pinów we wtyczce do lampy, oraz w gniazdach w lampach: ori i tej nowej Depo.
Wtyczka lewej lampy (od kierowcy):
Pin oznaczenie przewodów
1 szary z czarnym paskiem
2 brązowy
3 biały z zielonym paskiem
4 biały z czarnym paskiem
5 żółty z czarnym paskiem
Gniazdo ori lampy bez halogenu:
Pin oznaczenie przewodów
1 czerwony - postojówka (chyba)
2 brązowy - masa
3 puste miejsce
4 biały - do żarówki światła długiego
5 żółty - do żarówki światła mijania
Gniazdo lampy Depo z halogenem (zaraz jeszcze pójde,bo zapomniałem napisac sobie jaki kabelek idzie do jakiej żarówki):
Pin oznaczenie przewodów
1 czerwony - postojówki
2 brązowy - masa
3 czarny - do H4 - obstawiam że to tu powinien być halogen, razem z długimi
4 żółty - do H7, światło mijania i aktualnie halogen
5 biały - do H4, światło długie
Nr pinów są spiasne z gniazd i wtyczki więc odpowiadają sobie. będę wdzięczny za rozwikłanie zagadki.
Czy jak zamienie miejscami we wtyczce w instalacji auta piny 4 i 5 to bedzie ok? bo do tego doszedłem droga dedukcji poszczególnych pinów.
--- edit ---
Jestem prawie pewien że zmiana pinów 4 i 5 da pożądany efekt. jeszcze tylko to wolne miejsce we włączniku mnie nie daje spokoju.
No i jeszcze kwestia ewentualnej zamiany pinów. Jak to zrobic w tej wtyczce? jest ona jakoś rozbieralna żeby można łatwo te piny przełożyć.