[9n] dziwne odgłosy z zawieszenia

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
koala1985
Newbie
Newbie

[9n] dziwne odgłosy z zawieszenia

Post autor: koala1985 »

Jakieś 2 tygodnie temu wymieniałem przed zrobieniem przeglądu części zawieszenia z przodu (tuleje wahaczy przednie i tylne i sworznie). Przed wymianą z prawego przedniego koła "na dziurach" wydobywało się charakterystyczne, głośne, metalowe stuknięcie. Po wymianie częściowo to ustało a raczej zmieniało charakterystykę. Teraz z tego samego miejsca wydobywa się delikatny dźwięk, podobny do dźwięku wydobywającego się z pustej butelki po piwie kiedy rzuci się w nią monetą (wysoki, krótki dźwięk "piknięcia") :D Ten dźwięk powstaje dosyć rzadko tzn nie na każdej nierówności.
Poza tym najczęściej po postoju i przy delikatnym skręcie kół podczas jazdy słychać z przednich kół jakby chrobotanie, chrzęszczenie.
Ogólnie, co mogę tam jeszcze wymienić, żeby problem znikł? Dodam, że części które założyłem to nie tania chińszczyzna tylko najwyższa półka - lemforder i moog.
r
radek5555
Newbie
Newbie

Post autor: radek5555 »

Ale jakie tuleje zalozyles te pełne od ibizy cupry?
k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krzysztof65 »

Ja też wymieniłem tuleje na te z czterema ramionami i od razu auto lepiej się prowadzi.Przy okazji wymiany tulei mechanik doradził mi wymianę gumek na drążku stabilizacyjnym bo koszt nie duży a jest łatwiej przy wyjętym wahaczu być może to hałasuje u Ciebie?
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Witam
By może są to te tulejki na stabilizatorze. Ja u siebie wymieniałem już je dwukrotnie (zrobiłem 25 000 km). Zawsze tak pukało - jak pusta butelka. Pierwsze puknięcia zawsze słyszałem jak przejeżdżałem przez wysokie progi zwalniające. Wymiana jest ich tania i bardzo łatwa. Nic innego nie trzeba odkręcać (poza kołem), a same gumki kosztują ok 30zł w ASO. Zamiennik Febi w InterCarsie to koszt ok 17zł). Pierwszym razem założyłem Oryginalne z ASO... jednak wytrzymały mi zaledwie 14 000 km). Mechanik z ich wymianę kasował mnie 30zł więc też nie jest źle. Można to zrobić bez problemu samemu (do okręcenia po dwie śrubki), jednak trzeba mieć kanał.

Co do chrobotania, to nie mam pomysłu co to może być

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
httes
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: httes »

Jeśli przy skręcaniu chrobocze to na 60% będzie to półoś.
Awatar użytkownika
piotrek1993
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: piotrek1993 »

Nie będę zakładał nowego tematu mianowicie aby uniknąć wypadku przywaliłem w kraweżnik uszkodzone było koło (felga i opona ) oraz przestawiła się zbieżność. Wszystko zostało już wyregulowane felga z oponami wymieniona ale męczy mnie melatliczny stuk w okolicach koła. Półoś jest cała ponieważ ona chyba wali jeżeli jest uszkodzona tylko przy skręcaniu sprawność wszystkich elementów konsultowałem z mechanikiem wszystko dokładnie posprawdzał i stwierdził że jest wszystko sprawne. Odczucie komfortu w prowadzeniu i przy wybieraniu nierówności się nie zmieniło. Także może jakiś pomysł macie państwo co to może być.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”