olej do 1,0

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Anonymous

olej do 1,0

Post autor: Anonymous »

ile wchodzi oleju do silnika 1,0,po przejechaniu 3 tys km dolałem już 1litr,czy to nie zadużo?auto ma przejechane 140 tys km,stało w niemczech ok 2 lat,to tez nie dobrze z tego co słyszałem i moze dlatego tyle pobiera oleju,pali około 6,7 litra,jeśli ktos ma podobny silnik ,prosze o odpowiedź?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

raczej uszczelniacze zaworowe do wymiany, albo przebieg który masz na liczniku nie jest faktycznym przebiegiem.
Niemcy też mają komputerki i takie szacher macher też się robi z licznikami jak i u nas :D
Spalanie masz OK.
zalej dobry olej jakiś półsyntetyk 10W40
Zużycie masz dosyć duże jak na taki malusi silnik. Ja obstawiam niesprawne uszczelniacze zaworowe.
Wystarczy przegrzać kilka razy silnik i siadają...
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
krzzbi773polo
Początkujący
Początkujący

Post autor: krzzbi773polo »

ja mam identyczny silnik przebieg 197000 i jak narazie to zaczal brac okolo o,5 litra na 10 tys przebiegu.
kolega ma racje ze cos niegra.
zalej sobie np castrol ale polsyntetyk czyli 10w40 ale po wymianie sprawdz na drugi dzien dokladnie ile jest i dolej do odpowiedniego stanu i dopiero sprawdzaj. moze bylo tak ze po wymianie po uruchomieniu niesprawdziles jaki jest stan .bo jak zalewasz nowy olej i wymieniasz filtr to musisz odpalic na pol minuty zgasic odczekac troche i ponownie sprawdzic i dolac.i dopiero wtedy jak masz dolane to mozesz sprawdzac zuzycie. jezeli tego niezrobiles tak to to zrob i nielej byle jakiego oleju tylko markowy i polsyntetyk
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”