[9n] Strasznie dużo pali

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
piotrek1993
Mały interesant
Mały interesant

[9n] Strasznie dużo pali

Post autor: piotrek1993 »

Witam posiadam polo 9n. Niestety od jakiegoś czasu strasznie dużo pali bo 8-9 litrów w cyklu mieszanym na 1.2 to jest dużo za dużo. Jeżeli już wyjadę to zmieniam biegi przy około 2,5 tyś obrotów na wyższy a na trasie 110 nie przekraczam. Jest jakiś sposób ekonomicznej jazdy żeby mniej palił bo może biegi nie w tym momencie zmieniam czy coś. Bo już nie mam pojęcia jak jechać przy 2 tyś zmieniałem nawet ale niestety takie rozpędzanie trwa i trwa bo ten silnik od ok. 3 tyś dopiero czuje że pracuje. Jeżeli on ma mi tyle palić to niestety albo go sprzedam albo założę gaz bo po to kupiłem mały silnik żeby mało palił. Dodam że jeżeli jeździłem 80km/h i zmieniałem biegi przy 2 tyś obr. to spalanie wychodziło 7.14
Awatar użytkownika
Mati_9N
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

JA mam taki silnik jak Ty i tez duzo myslalem nad spalaniem.. kupilem czujnik temp. itd lecz poprawy brak. ja zmieniam biegi przy 3,5 tys(na trasie) ( w miescie okolo 3 tys) obrotów i jezdze z predkościami okolo 100-120 km/h... zmiania biegów na niższych obrotach to tylko pozory ze bedzie mniej palic bo wtedy bardziej sie go cisnie i potrzebna jest wieksza dawka by go rozpedzić. Po mieście jezdze przewaznie 1 , 2 max 3 bieg.. male miasto , duzo korków wiec okolo 7-8 litrow i wiecej bedzie palić... ten silnik mial byc teoretycznie ekonomiczny lecz w praktyce nie jest tak do konca...
Awatar użytkownika
piotrek1993
Mały interesant
Mały interesant

No to dobra teraz zatankuję samochód i sproboję zmieniać biegi przy takich obrotach jak ty to robisz powiedz mi jeszcze jak spalanie w trasie wygląda. Ten wskaźnik wogole jest jakiś dziwny do połowy zbiornika robię 400 km a od połowy tylko 200 więc coś tu jest nie halo
Awatar użytkownika
Mati_9N
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

no wiem wiem.. dojezdzajac do pracy (38km trasa i jakies 4 km po miescie) predkosc na trasie okolo 100 km/h to na zbiorniku robie srednio 600 - 650 km
Awatar użytkownika
piotrek1993
Mały interesant
Mały interesant

Dobra to jeszcze spytam z ciekawości. Ile pali ten silnik 1.2 55KM ?
a
aviator
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: aviator »

moja polówka 9n 2003, na trasie 3,6 l/100km przy predkosci 80-90.
Awatar użytkownika
piotrek1993
Mały interesant
Mały interesant

Jaki masz aviator silnik ?? Bo raczej nie benzyna
a
aviator
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: aviator »

1,4 TDI - przepraszam za brak tej info.
k
krzychobal
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: krzychobal »

Witam.Problemów zwiększonego spalania może być sporo.Jeśli elektronka nie wykazuje błędów sprawdź świece.Czy są właściwe;przerwę na świecach;filtr powietrza i filtr paliwa ten pod podłogą.U mnie przy filtrze paliwa puścił gumowy oring który uszczelnia zawór ciśnieniowy.Podczas pracy silnika filtr był mokry od paliwa.Kupiłem nowy filtr paliwa ze stałym zaworem i spalanie zmniejszło się.
Awatar użytkownika
piotrek1993
Mały interesant
Mały interesant

A wiec polo w najbliższych dniach trafi do mechanika i zobaczymy co on powie. Mam podejrzenie że ktoś kiedyś podkręcał silnik i ma troszkę więcej koników niż te 64KM. Skąd te podejrzenie już mówię. Kolega kupił fabię z tym samym silnikiem i niestety ale ta jego fabia po przejechaniu się według mojego polo to jest straszliwy muł do tego mówi że oglądał wiele fabii i ta jego jest według innych najlepsza jeżeli chodzi o przyśpieszenie. Nawinęło się mu też 9n 1.4TDI i stwierdził że moje autko lepiej przyśpiesza. Dlatego przyczyną może być jakaś przeróbka w silniku że on mi tak dużo pali.
Dodam że ta fabia kolegi pali mu 5,5 na 100 w trasie przy prędkości 120KM/H
Kolego wyżej jaki masz silnik??? Też 1.2 ?

Jeżeli możecie to podawajcie jakie macie silniki jeżeli piszecie ile pali wasze polo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”