[6N1] Stukot jakby na kołowale rorzadu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
astec
Newbie
Newbie

[6N1] Stukot jakby na kołowale rorzadu

Post autor: astec »

Witam,
Jestem od roku posiadaczem Polo pochodzącego z 1997 roku, natomiast silnik 1.9D AEF z 1999 r., z przebiegiem 183 tyś. km. Mimo głośnej pracy silnika, ostatnio martwi mnie stukot jakby na kołowale rozrządu. Poniżej podaje link z filmem pracy mojego silnika, który nie do końca odzwierciedla tego stukotu:

http://www.youtube.com/watch?v=bi2INDgv ... e=youtu.be

Również moje Polo po przekręceniu zapłonu strasznie długo grzeje świece z dobre kilkanaście sekund, w tym czasie idzie spokojnie przygotować się do jazdy. Jednak robi się to uciążliwe gdy jeżdżę po mieście.

Ktoś spotkał się z takimi problemami? z Góry dzięki za pomoc.
a
astec
Newbie
Newbie

Nikt nie miał takich dolegliwości? Co sprawdzić?
Awatar użytkownika
_MATI_
Początkujący
Początkujący

Post autor: _MATI_ »

Witam,
[quote=""astec""]Polo po przekręceniu zapłonu strasznie długo grzeje świece z dobre kilkanaście sekund[/quote]
Sprawdź kolego świece żarowe.
Z filmu niczego nie można wywnioskować. Odczytaj kiedy był wymieniany rozrząd,przeprowadź jego oględziny, sprawdź czy nic pod osłoną się nie ociera o koło pasowe wałka rozrządu i czy nic nie dzieję się z tym kołem. Ciężko powiedzieć co tam może się dziać.
Nie chciałbym Ciebie zniechęcać, ale jeśli nie radzisz sobie z mechaniką najlepiej byłoby gdyby obejrzał to doświadczony mechanik.
Pozdrawiam
a
astec
Newbie
Newbie

A może ktoś mi podać, jak sprawdzić czy pasek rozrządu nie przeskoczył?
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”