zawieszenie gwintowane...

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
seba
Raczkujący
Raczkujący

zawieszenie gwintowane...

Post autor: seba »

Jak w temacie chodzi mi o zawieszenie gwintowane... A mniej wiecej o to jak jest z jego twardoscia? Gwint jest twardszy od kitu? I czy przy maksymalnym podniesieniu auta na gwincie twardosc jest taka sama jak przy max obnizeniu, czy jednak zmieni sie kiedy auto jest podnesione na maxa na gwincie?
pozdrawiam.
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

W dobrym gwincie masz możliwość regulacji nie tylko wysokości ale i parametrów tłumienia (odbicia, dobicia, napięcia wstępnego).
Kit obniża Ci zawieszenie na stałe - krótsze sprężyny+amorki o krótszym skoku. Kupujesz sprężyny obniżające o 20 mm i masz samochód 2 cm niżej - proste
Zaletą gwintu jest możliwość regulacji wysokości. Jak chcesz to go sobie odkręcasz - i masz obniżone ok -20~30mm. Więc na zimę luksusik, problem śniegu znika. A jak droga dobra, pogoda ładna to cała w dół, -110 i darcie tłumikiem po asfalcie :D
Co do twardości - wszystko zależy od gwintu i od ustawienia.
Powiem tak, że na dobrym gwincie, dobrze zestrojonym i prawidłowo opuszczonym różnica w porównaniu do serii niestety jest, ale nerki nie latają po całym organiźmie.

Tyle że każde zawieszenie regulowane trzeba umieć ustawić, boustawia się nie cała w dół i żeby nie darło na dołkach, tylko patrzy się na drogi, zakręty i załadowanie pojazdu.
(moje filozofie na temat ustawiania zawieszenia gwintowanego piszę po doświadczeniem z ustawianiem motocykla)
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

z gwintem jest tak wiem ze swojego doświadczenia, jak go obniżysz na maksa to będzie miększy bo sprężyna się luzuje a jak ją ściśniesz podnosząc auto to automatycznie robi się z samochodu wóz drabiniasty. Tyczy sie to oczywiście gwintów z dolnej półki typu GT Cupline, TaTechnix niestety nie mają one regulacji twardości jak np. Koni 2 wariant czy też Weitec
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”