[9N] Check engine sam gaśnie i oświeca się

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Grzesiu1990
Newbie
Newbie

[9N] Check engine sam gaśnie i oświeca się

Post autor: Grzesiu1990 »

Witam! Może ktoś z was wie, bądz miał taki problem!?
Otóż mam polo 9n silnik 1.4 16v 100KM i świeci check, podpiąłem pod kompa i wyświetliło błąd Korekta Lamba za katalizatorem!
Dodam że były jeszcze inne błędy w póżniejszym czasie (nie pamiętam jakie), byłem u mechanika i okazało się że 1 sonda jest do wymiany, (samochód wtedy palił więcej około 9l) wymieniliśmy i te błędy które wskazywały na 1 sondę znikły (samochód znacznie mniej zaczął palić), natomiast błąd Korekta Lambda za katalizatorem nadal został!
Przepustnica została wyczyszczona i zawór EGR też oraz zrobiona adaptacja! Czasami check zgaśnie na chwile (bardzo rzadko), po usunięciu błędu check zapala się znowu po około 70 km. Czytałem na forum że redukcja do 2 sondy daje około 80% poprawy!
Bardzo prosze o pomoc i rady bo nie mam już pomysłów co robić a nie chce nie potrzebnie wymieniać np. EGR, KAT. czy 2 sondy bo to są duże koszta! pozdro
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Co dokładnie się wyświetla odnośnie drugiej sondy?

Zadaniem drugiej sondy jest badanie sprawności katalizatora. Więc zależnie od kodu błedu może informować o swojej usterce lub niewydolności katalizatora.

Jeśli katalizator zdechł to pozostaje:
a) wymienić go - prawidłowe postępowanie
b) zamontować drugą sondę w przedłużce odsuwającą ją od strumienia spalin.
Awatar użytkownika
Grzesiu1990
Newbie
Newbie

Post autor: Grzesiu1990 »

Zapomniałem spisać kod błędu wiem tylko że pisało korekta lambda za katalizatorem! jak tylko podepne pod kompa to spisze kod i wkleje na forum a narazie wielkie dzięki i mam jeszcze pytanko czy idzie jakoś sprawdzić czy katalizator jest dobry czy zwalony? jak można to jak należy to zrobić? pozdro :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”