Proszę o pomoc w ustaleniu usterki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
AlvinE51
Raczkujący
Raczkujący

Proszę o pomoc w ustaleniu usterki

Post autor: AlvinE51 »

Witam.Gdy kupiłem POLO 6N2 1.4 MPI z 2001 roku w pierwszej kolejności wymieniłem rozrząd Ruville paski ContiTech oraz pompę wody HEPU.Auto miało wtedy przejechane 94 tysiące km.Przy przebiegu 95 tysięcy usłyszałem dziwny odgłos pracy silnika :( .Słychać było dziwne tarcie lub inny odgłos,wydawało mi się że to wina napinacza paska alternatora albo tarcie się paska.Odgłos ten występował tylko wtedy gdy silnik był zimny,samochód jest garażowany więc po odpaleniu silnika nic nie było słychać, tylko gdy wyjechałem i dojechałem do bramy wyjazdowej ,natychmiast odgłos się pojawiał.Znikał gdy silnik się zagrzał.Pojechałem więc do mechanika i wymieniłem cały napinacz z rolką,miałem nadzieję że problem zostanie rozwiązany,mechanik nie mógł stwierdzić usterki ponieważ silnik był gorący i wtedy problemu,danego odgłosu nie było.Nic to nie pomogło,dalej słychać cholerne tarcie.Co może być przyczyną tego typu usterki ?.Nie mam pojęcia co to może być.Proszę o pomoc,filmik nakręcony telefonem może pomoże Wam określić co to może być.

http://www.youtube.com/watch?v=eS_gGd7vWdQ
M
Misiek0521 =]
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Misiek0521 =] »

Pierwsze moje wrazenie to lozysko. Nie mam pojecia ktore(byc moze na alternatorze).
Znawca nie jestem wiec glowy nie daje =]
Człowiek uczy sie całe życie,

A i tak umiera głupi.
m
maly2001
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: maly2001 »

zdejmij pasek i sprawdz łożysko na alternatorze czy nie ma luzu to taki odgłos jak by pasek tarł o obudowe
K
KoKo

Post autor: KoKo »

łożysko raczej nie bo ono by dopiero piszczało jak sie nagrzeje raczej takie jest moje zdanie
B
Baru
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Baru »

U mnie bylo podobnie jak wymienlem rolke od napinacza.Spróbuj jeszcze raz sciagnac rolke i zalozyc z powrotem.U mne pomoglo.
Awatar użytkownika
AlvinE51
Raczkujący
Raczkujący

Jeśli chodzi o napinacz paska alternatora to wymieniłem go,kupiłem kpl napinacz z rolką Ruville i problem jest nadal.Koszt to 190 zł za kpl napinacz i 50 zł wymiana.Chciałem kupić łożysko alternatora ale nigdzie nie mogę odczytać jakie to łożysko, jaki ma rozmiar.W sklepach motoryzacyjnych proszą o łożysko stare w celu dopasowania zamiennika.Jeśli ktoś wymieniał już dane łożysko to proszę o rozmiar lub symbol.Dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
AlvinE51
Raczkujący
Raczkujący

Witam. Kolejny raz proszę o pomoc w ustaleniu usterki która występuje już prawie rok czasu w moim Polo.W tamtym roku też w czerwcu pisałem o tym samym ale nikt nie wpadł na pomysł co to może być przyczyną tego odgłosu.Stan licznika 112 tys i problem nadal występuje.Może ktoś miał podobny problem i już wie co trzeba zrobić.Auto sprawuje się normalnie,problem nie jest w sumie odczuwalny tylko że ten dżwięk doprowadza mnie do szału bo ciągle od kogoś słyszę coś masz nie tak z tym samochodem.Pojechałem nawet do warsztatu w którym wymieniono mi rozrząd i też nic nie stwierdzili, nikt nic nie wie.
Awatar użytkownika
komand19
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: komand19 »

Z tego co słychać na filmiku to faktycznie coś jakby tarło.. ale skoro sprawdziłeś że nigdzie nie obciera to raczej nie to..hmm przy zimnym silniku spróbuj odpalić na chwilę bez założonego paska wtedy chociaż będziesz mógł wyeliminować czy to nie przypadkiem alternator.. ja akurat mam diesla a czy u Ciebie pompa wody jest napędzana też z tego paska? bo czytałem gdzieś w postach bardzo podobny przypadek w którym charakterystyczne dźwięki tarcia wydobywały się z pompy wody
Obrazek
Awatar użytkownika
AlvinE51
Raczkujący
Raczkujący

Tak pompa wody też jest napędzana,jeden z mechaników powiedział mi o tym że tak można zrobić, zrzucić pasek i zobaczyć co jest tego przyczyną, ale problem jest w tym że ten dżwięk nie występuje codziennie.Bywało tak że dany dżwięk nie występował i na parę dni się ucieszyłem, ale następnego dnia znowu to samo.Zawsze odpalam samochód i czekam np 2-5 minut i dopiero wrzucam bieg i ruszam więc nie raz siedząc w aucie nasłuchuję co jest grane,szczerze nie wiem jak tą sprawę rozwiązać, najlepiej było by znowu wymienić rozrząd i pompę wody,cóż że zostawię auto u mechanika żeby był zimny,ale może znowu być tak że przez parę dni wszystko będzie ok i facet mi powie Panie idż pan do domu ja tu nic nie słyszę, więc jest totalna porażka.
Awatar użytkownika
komand19
Raczkujący
Raczkujący

Heh no faktycznie ciężka sprawa z tym skoro raz wydaje te dźwięki a raz nie.. ale nie potrafisz określić przy jakich okolicznościach najczęściej wydaje te dźwięki (chłodno, wilgotne powietrze, po dłuższym przestoju?).. poza tym chyba z tego paska napędzana jest też pompa wspomagania o ile się nie mylę?
Obrazek
Awatar użytkownika
AlvinE51
Raczkujący
Raczkujący

Masz rację pompa wspomagania też, co prawda w zimę miałem mały wyciek płynu z pompy wspomagania,ale nie duży , podobno to normalne że pompa w zimę się poci.Warunki atmosferyczne nie mają w tej sprawie znaczenia, czy jest ciepło czy jest zimno problem występuje zawsze,też o tym myślałem.Z tego co zauważyłem, czasami jest tak że po odpaleniu auta nawet czasami od razu słychać dziwne jakby tarcie, a czasami dopiero po 2-5 min.Moim zdaniem trzeba będzie zaryzykować , zrzucić ten pasek, jeden z mechaników powiedział mi że drugi raz tego samego paska nie wolno [ nie powinno się zakładać ] więc chyba trzeba będzie kupić nowy.Problem jest też w tym że gdybym miał kanał w garażu to zbadał bym to wszystko od dołu, pod silnikiem jest wszystko jak na dłoni i wtedy możliwe że usłyszał bym skąd dany dźwięk się wydobywa.A druga sprawa to taka że w tych czasach mechanicy jacy są tacy są, każdy woli prostą i fajną robotę a nie dochodzenie co możliwie jest do wymiany , więc każdy umywa ręce.Gdybym miał konkretnego mechanika z prawdziwego zdarzenia,któremu by zależało pozbyć się danej usterki to na pewno już bym wiedział co jest grane.Dziękuję Ci za zainteresowanie i pomoc w ustaleniu tego jednym słowem koszmaru w moim POLO.
Awatar użytkownika
komand19
Raczkujący
Raczkujący

Musiałbys pogadać z kimś ze znajomych czy nie mają kanału w garażu i najlepiej samemu posprawdzać wszystko.. dzisiejszy mechanicy niestety nie mają zapału do szukania tego typu przyczyn usterek, najlepiej z komputerem by sie łaczyli od razu żeby było za co skasować.. jeśli byś zdjął pasek to wtedy byś widział czy to nie któryś z podzespołów typu alternator (najczęściej łozyska), pompa wspomagania czy też sprężarka klimy (o ile masz)..
Obrazek
Awatar użytkownika
AlvinE51
Raczkujący
Raczkujący

Jeśli chodzi o klimatyzację to tego gadżetu nie posiada mój samochód. Ja stawiam na pompę wody,owszem przy wymianie rozrządu była wymieniona na nową no ale podobno ta firma HEPU to coś nie za bardzo.Cóż, ja się nie znam , jedynie mogę przypuszczać, w wolnej chwili na pewno się za to wezmę, bo irytujący dźwięk doprowadza mnie do szału.
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

HEPU idzie na pierwszy montaż, więc dobrą pompę wody kupiłeś :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
Alone
Początkujący
Początkujący

Post autor: Alone »

Witam ja taki sam mam objaw jak AlvinE51 i tez od roku takie cos mam też takie dziwne dzwieki rano mam po odpaleniu. Rozrząd ma przejechane 14kkm pasek Conti pompa Hepu rolka Ruville. Był u mnie dzisiaj mechanik i stwierdził że to może byc uszczelnienie pompy wodnej delikatnie popiskuje albo też pasek daje takie dzwieki. Narazie kazał mi jezdzic i co jakis czas zaglądac czy niepuszcza pompa. Nagrałem 3 filmiki dzisiaj rano http://www.youtube.com/watch?v=uyVWACDUjP0 http://www.youtube.com/watch?v=BlbHZliMhK8 http://www.youtube.com/watch?v=9bUVdjqtW-c. Może ktos tez miał taki przypadek jak ja i AlvinE51 tematu i wie jak to rozwiązac???
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”