Masz zepsute silniczki V68 (od regulacji temperatury) i silniczek V154 od zamkniętego obiegu powietrza. A właściwie potencjometry w środku, które zmieniają rezystancję w zależności od pozycji kalpy nawiewu - w ten sposób sterownik "dowiaduje się" w jakim położeniu jest klapa i odpowiednio ją bardziej zamyka, otwiera, w zależności od tego jaka temperatura ma być utrzymana. Przez to, że potencjometr ma przerwę na ścieżce, sterownik głupieje i wysyła klapy w skrajne pozycje - stąd chłodzenie gorącym powietrzem, bądź też grzanie zimnym - tak też się zdarza, co zimą potrafi wkurw*** :/ Częsta (dużo za częsta!) usterka klimy w Polo 9N. Wątków na forum jest mnóstwo, w których ja się udzielałem, bo miałem - i mam nadal ten sam problem.
Ogólnie sprawa wygląda tak. Cały zespół silniczka V68 i V154 jest sprawny, wytarł się tylko taki potencjometr. Jest jedynie problem. Samego potencjometru do tych silniczków nie dostaniesz. Są w sprzedaży tylko całe silniczki. Zamienników nie ma. Oryginałów nigdzie indziej jak w ASO nie dostaniesz, a koszt jednego u nich to ok. 450zł. Więc problem jest, bo 900zł trzeba wywalić :/ Można kombinować własnych przeróbek, o ile ma się trochę znajomości z lutownicą, miernikiem elektrycznym i trochę zdolności manualnych - kupić zwykły potencjometr (regulowany ręcznie) o odpowiednim zakresie rezystancji i spróbować go przerobić tak, aby wszedł od obudowy zespołu silniczka V68, bądź V154 i spełniał działanie tamtego. Na forum dużo się mówi o ich regeneracji -rozbiórce, wyczyszczeniu i spryskaniu "kontaktem" do regeneracji potencjometru... Ale uwierz mi - na dłuższą metę to nie działa. V154 już dwa razy regenerowałem i znowu mi nawala... Natomiast V68 regenerowałem raz i teraz jak są niższe temperatury znowu świruje. VAG-COM oczywiście wyrzuca ciągle te same, dobrze mi znane błędy. Musisz jeszcze też wiedzieć, że silniczki świrują niezależnie od tego, czy klima jest włączona, czy nie.
Jedno jest pewne - Twój problem na 1000% nie jest związany z czynnikiem klimy, ani wentylatorami - niestety.
Podaję Ci linki, w których to co u Ciebie się dzieje, jest dokładnie opisane i wg mnie nie wymaga już nic do dodania...:
viewtopic.php?f=192&t=20951
viewtopic.php?f=188&t=39219
viewtopic.php?f=188&t=12112
viewtopic.php?f=188&t=7152
to by było chyba na tyle, może coś przeoczyłem, jednak w tych wątkach masz wszystko dokładnie wyjaśnione. Zapoznaj się, a będziesz wszystko dokładnie wiedział.
Pozdrawiam