Z 3 lata temu kupiłem sobie Polo z silnikiem 1.4 MPI 75KM. W sumie zaraz po zakupie, aby sprawdzić jak silniczek działa pojechałem na hamownie, na której wyszło mi 77KM.. Ostatnio auto dosyć zauważalnie zaczyna kiepsko się zbierać.. Pojechałem na hamownię i wynik to 63KM.. Możliwe, że auto jeździło z dnia na dzień co raz gorzej, ale ciężko takie rzeczy od tak wyczuć... W każdym razie co może być tego przyczyną? Sprawdziłem na VAGu i żadnych błędów nie mam.. Wszystkie filtry itp zostały zmienione.. Jedynie co przychodzi mi do głowy to zapchany katalizator ? Tutaj jest on razem z kolektorem wydechowym.. Nowy kosztuje fortunę.. A używane na allegro mogą też być już pozapychane.. i nie wiem czy sens jest się w to bawić.. Może przyczyna tkwi gdzieś indziej i da radę to sprawdzić?
W katalogu tak... dużo części kupuje się pod AUD .. ale np.: sondę lambda kupuje się od AUA..
zresztą głupi nie jestem i wiem, że miałem 77KM .. zresztą w dowodzie rejestracyjnym też jest 55KW .. zobacz na allegro, że 1.4MPI występują jako 75KM..
Co nie zmienia faktu ze mam dwa wałki.. a 2 lata temu miałem 77 KM i wyraznie jechał też lepiej.. Ale trudno.. zamiast fachowej odpowiedzi .. same madrosci ludzie wypisuja.. norma..
fejspalm normalnie, kolego Majkel zamiast się spinać było trzeba dobrze zapoznać się z tematem i silnikiem 1.4 MPI nazywany był 8V, jakbyś od razu podał że masz 16v lub kod silnika to by się obeszło bez zbędnej debaty a tak jesteś sam sobie winien
co do utraty mocy zapchany kat jak najbardziej może obniżyć moc auta, więc jak masz takie podejrzenia udaj się do fachowca który to sprawdzi
jeśli wszystkie filtry zostały wymienione (powietrza, paliwa) to przyjrzałbym się jeszcze ustawieniu zapłonu czy jest poprawnie ustawiony oraz całej elektronice (kable, świece, cewka, kopułka i palec)