Witam, od kilkunastu dni mam dziwny problem.. myślałem że są to synchronizatory, ale gdyby tak bylo to pewnie by dzialo sie to na wszystkich biegach... ,
Jesli chce wrzucic jedynke to musze sie zatrzymac calkowicie i jeszcze nacisnac hamulec:/ potem biegi wchodzą wszystkie w miare ok, ale gdy chce zredukować powiedzmy z 5 na 4 to nie da sie wbic 4tego biegu.. z 4 na 3 też jest to samo... miał ktoś taką usterkę???a przy wrzucaniu 2jki czasem słychać tylko zgrzyt:/ dodam że mialem braki w oleju delikatne ale wymienilem caly olej w skrzyni i uszczelniacz wybieraka by już nie ciekło...
Olej zalany jest oryginalny VW. do skrzyni.
Nie rozumiem z tym gazem albo podwojnym sprzeglem...
a co do tego czy jest lepiej przy redukcji to powiem tylko tyle :
Raz jest dobrze wszystko a raz nie :/ i to mnie bardzo ciekawi... ale przy schodzeniu z 5na4 bieg trzeba az "wbijać" ale za to wszystkie biegi od 1-5 jak sie wbija to wchodza wysmienicie.. tylko w dół jest taki problem.. i z wbiciem 1nki.
przy redukcji np z wyższego biegu na niższy; sprzęgło -luz - puszczasz sprzęgło- sprzęgło , niższy bieg[tzw. po 2-ne sprzęgło,nie zawsze przy redukcji pomaga , raczej przy wkładaniu biegów w górę ], lub; sprzęgło- luz- puszczasz sprzęgło- gaz[tak aby obroty silnika niewiele wzrosły i parę sekund] -sprzęgło- niższy bieg[ tzw. między gaza] .oba sposoby powodują wyrównanie obrotów w skrzyni[ czasem przy redukcji na 1 nie pomogą oba sposoby], i jeśli biegi będą wchodzić bez oporów i zgrzytów to raczej synchronizatory.
Biały dzięki za info dziś przetestuje i sprawdzę....
Goozik.. mógłbyś mi powiedzieć jak to zrobić i czy da się to zrobić samemu? i przede wszystkim czy samo to mogło się rozregulować??? bo do skrzyni od zakupu prócz wymiany oleju i 2x uszczelniacza wybieraka nie było zaglądane. auto ma 100tys przelotu więc wątpię że mogło kończyć się sprzęgło lub coś..
[quote=""godles1991""]Jesli chce wrzucic jedynke to musze sie zatrzymac calkowicie i jeszcze nacisnac hamulec:/ potem biegi wchodzą wszystkie w miare ok, ale gdy chce zredukować powiedzmy z 5 na 4 to nie da sie wbic 4tego biegu.. z 4 na 3 też jest to samo... miał ktoś taką usterkę???[/quote]
Ja miałem podobne problemy z biegami. Winne było zużyte sprzęgło. Po wymianie na nowe problem ustąpił.
[quote=""godles1991""]bo do skrzyni od zakupu prócz wymiany oleju i 2x uszczelniacza wybieraka nie było zaglądane[/quote]
nie wiem jak jest w 6n2 ale skoro wymieniali wybierak to chyba musili rozłaczyc sterowanie skrzynia,tak jest w 6n,moze jak pisza chloapki winne jest uszkodzone sprzegło,najpierw sprobuj wyregulowac biegi
Goozik a mógłbyś powiedzieć jak zrobić to samemu?? czy w ogóle się da zrobić to samemu ?? Dziwi mnie jednak fakt że sprzęgło mogło paść po 100tys km...
mechanizm zmiany biegów masz na linki?
biegi w górę wchodzą normalnie ?
a na postoju jak wchodzą?
próbowałeś na podwójne sprzęgło, lub z między gazem , poprawiło się czy nie ?
Bialy0666: co do mechanizmu to nie mam pojęcia jaki jest:o
Wsszystkie biegi w góre wchodzą normalnie bez problemu na postoju też ( przy odpalonym aucie jak i przy zgaszonym)
Próbowałem podwójne sprzęgło i miedzy gaz.. jest dalej to samo