[6N]1.4 APQ - dziwne dźwięki po prawej stronie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
sision
Newbie
Newbie

[6N]1.4 APQ - dziwne dźwięki po prawej stronie

Post autor: sision »

Witajcie,

nie sądziłem, że tak szybko będę prosił Was o pomoc.
Przeszukałem forum za pomocą szukajki i nie znalazłem czegoś podobnego. Jeśli jednak coś jest, prosiłbym o przeniesienie posta, a nie kasowanie, bo to bardzo ważna sprawa dla mnie, jeżdżę tym autem do pracy.

Co do problemu - najwięcej powie filmik. Wczoraj jeszcze zrobiłem 150km i wszystko było ok, dziś rano odpaliłem auto i już był ten dźwięk.
Auto, to polo 1.4 APQ 1998r, przebieg ok.84000km. Mam go tydzień, więc za wiele o nim więcej nie powiem.

http://www.youtube.com/watch?v=TN86x0WJ ... e=youtu.be
s
sision
Newbie
Newbie

Rozmawiałem z kolegą mechanikiem z forum passata. Powiedział, że tak po filmiku to ciężko coś konkretnego powiedzieć, ale że może to być rozrusznik (bendiks), lub łożysko oporowe, padające sprzęgło. Do rozrusznika zaglądnę dziś lub jutro, ale ze sprzęgłem już gorzej. Ponoć nie jest łatwo zdjąć skrzynię w tym modelu, a ja warunki mam "polowe" :-D
Awatar użytkownika
Goozik
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Goozik »

wcisnij sprzegło i sprawdz czy te dzwieki ucichna(łozysko oporowe),jezeli bedzie trzeba wyciagac skrzynie to nie jest zbyt skomplikowane z tym ze pod blokiem czy bez kanalu bedzie troche problemow,no i musisz miec klucz do odkrecenia połosi ;)
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

hmmm jesli z okolic rozrzadu takie cos dochodzi to obstawiam na zacierająca sie pompe wody lub łozysko na pompie. Ostatnio taki dzwiek slyszalem wlasnie jak mialem skode fabie kupowac od handlarza tylko tam bylo tak ze jak sie auto nagrzalo to dopiero tak jęczało jak u ciebie.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
s
sision
Newbie
Newbie

Czy sprzęgło puszczone czy wciśnięte, nie było różnicy. Wczoraj był kolega, zdjął osłonę, wziął WD40 i psiknął "w jakąś puszkę" i przestało :D niestety tylko na niecałe 80km, ale powiedzial, że to trzeba dokładniej nasmarować. A ta puszka, to kopułka (dobrze mówię? ), dokładnie pod znaczkiem 1.4 na osłonie.
Awatar użytkownika
ruwado
Początkujący
Początkujący

Post autor: ruwado »

Odgrzeję temat. W polo żony ma podobne piski jak na filmiku. Ponadto biegi wchodzą z oporem - nieraz trzeba wbijać na silę. Jak wciskam sprzęgło na pracującym silniku to to piszczenie zmienia ton. Piszczy cały czas w czasie jazdy. na wyłączonym silniku biegi wchodzą normalnie.
...pierwsze Polo... nowa przygoda
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”