[86C2F] przegrzewający się silnik...

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pavwel
Newbie
Newbie

[86C2F] przegrzewający się silnik...

Post autor: pavwel »

Witam!
jezdze od niedawna Polo Coupe 1.3 1991r. mam nastepujący problem...

nie działa wskaznik temperatury cieczy chłodzącej, nie włącza się wentylator.
Przejechałem dzis dłuższą trase (ostatnie kilometry w korkach), woda sie nie zagotowała ale jak odkręciłem korek zbiornika wyrównawczego to cisnienie wywaliło sporo cieczy...

jutro wrzucam nowy czujnik temperatury...mam nadzieje ze to jego wina.
mam pytanie: co steruje włączeniem wentylatora ? czujnik? na co jeszcze zwrócic uwagę :niewiem:

ps sam wentylator po podłączeniu kablami do aku działa..

dzieki za pomoc i sugestie pozdrawiam
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

to normalne choc nie zawsze ze wywali ci plyn jak odkrecisz korek, bo robi sie cisnienie w ukl. chlodzenia :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Pyjo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pyjo »

wentylatorem steruje czujnik wkręcany do chłodnicy - kable są do niego podpięte - nr 13 na rysunku http://www.vagcat.com/p/B120/113000.png
wymień czujnik i powinno być ok - u mnie był już totalnie przeżarty przez ciecz chłodzącą i już nie spełniał swojej funkcji
jeżeli nie dostaniesz czujnika, to możesz odłączyć z niego wtyczkę, wygiąć odpowiednio zwykły spinacz biurowy i załączyć go na stałe :) będzie chodził non stop - przyda się na dłuższą trasę i upał w mieście jeżeli szybko nie znajdziesz nowego czujnika :) wyłączając w ten sposób wentylator pamiętaj że się spinacz trochę nagrzeje ;)
4don site
Obrazek Obrazek
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

A nie lepiej poprostu jak widzisz że auto się przegrzewa otworzyć sobie okna,nagrzewnica na full i 3 bieg nawiewu i jazda z zimnym łokciem :) to powinno być lepsze rozwiązanie :P
Obrazek
I
Izaf
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: Izaf »

[quote="adam"]A nie lepiej poprostu jak widzisz że auto się przegrzewa otworzyć sobie okna,nagrzewnica na full i 3 bieg nawiewu i jazda z zimnym łokciem[/quote]

Masz rację to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż wymiana czujnika za 40zł :thumbsup:
p
pacanofka
Początkujący
Początkujący

Post autor: pacanofka »

podlacze sie do tematu. Wymienilem dzisiaj u krociec wody i termostat. Zalalem wszystko takim samym plynem jaki byl wczesniej, odpalam i nie dziala wskazowka temperatury :( jaki czujnik mogl sie popsuc i gdzie on sie znajduje?
Awatar użytkownika
Liwio
Początkujący
Początkujący

Post autor: Liwio »

masz czujniki własnie w tym króćcu niebieski od kompa(też ssanie) a czarny od temp. na desce. Sprawdź czy nie pomyliłeś kabli albo czy się nie urwały naderwały.
------------->LIWIO<------------
http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... 286#p42286 -MOJE POLO
p
pacanofka
Początkujący
Początkujący

zwarlem kabelki od wtyczki od czarnego i pokazuje na desce, wiec czujnik padl. Pewnie jak przekladalem je to cos w nim sie popsulo. A jak sprawdzic czy czujnik jest sprawny, bo musze sprawdzic w takim razie ten drugi, ale nie wiem jak
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

Miernikiem rezystance czujnika możesz sprawdzić.
p
pacanofka
Początkujący
Początkujący

czujnik zdobyty na szrocie za free i dziala az milo :)
Awatar użytkownika
FiliPeK88
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: FiliPeK88 »

Witam.
Nie chce zakładać nowego tematu więc podepne się pod ten ;)
Otóż mam problem jak w temacie czyli z przegrzewającym się silnikiem :)
Temperatura dochodzi nawet do 110st wtedy załączam nawiew na full no i przez to popsuł mi się wentylator chłodnicy :D
Co może być tego przyczyną? silnik 1.3 G40 po kapitalce i po lekkich modach ok. 130KM
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Czołg GT
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Czołg GT »

[quote="FiliPeK88"]Witam.
Temperatura dochodzi nawet do 110st wtedy załączam nawiew na full no i przez to popsuł mi się wentylator chłodnicy :D
Co może być tego przyczyną? silnik 1.3 G40 po kapitalce i po lekkich modach ok. 130KM
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam[/quote]

Zacznijmy od tego czy włącza ci się wentylator chłodnicy :?: , pod lupę termostat, czujnik temp.w najgorszym przypadku uszczelka pod głowicą ale to by doszły pewnie jeszcze jakieś objawy
[size=12px]viewtopic.php?f=28&t=19591[/url]
Awatar użytkownika
FiliPeK88
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: FiliPeK88 »

[quote="Czołg GT"][quote="FiliPeK88"]Witam.
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam[/quote]

Zacznijmy od tego czy włącza ci się wentylator chłodnicy :?: , pod lupę termostat, czujnik temp.w najgorszym przypadku uszczelka pod głowicą ale to by doszły pewnie jeszcze jakieś objawy[/quote]

Tak włącza mi się i muszę go wymienić bo chyba łożysko poszło i ma luzy jak nim ruszam do środka i na zewnątrz :/
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”