mokra podloga za siedzeniem kierowcy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
ryuk
Początkujący
Początkujący

mokra podloga za siedzeniem kierowcy

Post autor: ryuk »

witam
moze zaczne od tego ze nie jezdzilem autkiem okolo 3 dni a kiedy dzis wsiadlem do auta to zauwazylem ze podloga jest mokra (za fotelem kierowcy - tam gdzie pasazer kladzie stopy) oczywisice musze dodac ze autko stalo pod chmurka a czasem od jakiegos czasu prawie codziennie pada :P
gdzie moze byc cos nie tak? z 2 strony jest ok, dach jest suchy takze nie wiem w czym moze tkwic problem :)
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

to samo mial moj kumpel w passacie b5 podobno pozatykaly mu sie kanaly odplywowe z podszybia i jakas dziura wlewalo mu sie wszystko do srodka masakra wylal 15 litrow wody.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
r
ryuk
Początkujący
Początkujący

aha chcialbym dodac ze mam szyberdach (chodz nie wiem czy cos to zmienia)
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

jakby ci sie lalo przez szyber to napewno mialbys podsufitke mokra ja tak sobie kiedys w oplu załatwilem ale skoro masz mokra tylko podloge to napewno jakimis kablami lub kanalami wentylacyjnymi ci sie wlalo
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Awatar użytkownika
ncbmaniak
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: ncbmaniak »

jeżeli masz szyberdach to na 99% on jest przyczyną , jak go otworzysz to w lewym przednim rogu masz odpływ, odpływ idzie przewodem przez rame, najczęściej przewód jest już pod wpływem czasu nieszczelny a bardzo cięzko go uszczelnić, jak odsłonisz wykładzine przy progu to jest tam taka dziurka na ramie, prawdopodobnie tam sie woda "ulewa", zatkaj ją i na tej samej wysokości tylko że od zewnętrznej strony ramy masz mocowanie drzwi i taką śrubke, odkręć ja i powinna tamtędy woda ujść, jak to nie pomoże to pisz ;) powodzenia
zapraszam serdecznie na moje forum dla Gaduł! www.gaduly.forumex.pl
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Uszczelka drzwi.
viewtopic.php?f=13&t=4003
Ostatnio zmieniony 01 cze 2009, 20:10 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
marianb31
Początkujący
Początkujący

Post autor: marianb31 »

jak kolega suhhar napisał, ja miałem kiedyś to samo, miałem zapchane te kanaliki
co odprowadzają wodę z podszybia, i wszystko leciało mi przez filtr antypyłkowy do środka.

Sprawdź lepiej czy nie masz tam takeigo syfu jak ja miałem ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
ncbmaniak
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

uszczelka drzwi w tym wypadku nie ma nic do rzeczy, gdyby tak było to miałby mokre fotele i próg.
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

No to ci powiem może pękł ci wężyk idący do spryskiwacza tylnej szyby.
r
ryuk
Początkujący
Początkujący

a jak sie dostac do tych kanalikow?

ncbmaniak moglbys pokazac na jakims zdjeciu gdzie to dokladnie sie znajduje?
dziadek jutro sprawdze czy tylni spryskiwacz dziala (bo niechce mi sie juz isc do garazu :P)
Awatar użytkownika
ncbmaniak
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Tu masz zdjęcie które znalazłem na forum ale zaznaczyłem na niebiesko miejsce gdzie jest ta dziurka, odkręć listwe i podnieś tam wykładzine, najlepiej to zalep jakąś taśmą uszczelniającą , ale zanim to zrobisz to wlej wody przez odpływ w szyberdachu i sprawdź czy faktycznie przez nia sie wylewa.
Obrazek

z kolei tu zaznaczyłem Ci tę śrubkę, po prostu ją odkręć i gdzies sobie schowaj, nic się bez niej nie stanie, jeżeli będziesz chciał to zrobić bardziej "profesjonalnie" to trzeba by rame rozcinać bo blacharze nie podejmują sie wyjmowania tego przewodu w środku ramy bojąc się ze go już nie wsadzą.. | tam masz dwie śrubki, odkręć te dolną
Obrazek

Mam nadzieje że to Ci pomoże ;)
Awatar użytkownika
Kuba
Uzależniony
Uzależniony
Kontakt:

Post autor: Kuba »

a ja mam dokładnie taki sam problem,i nie mam w Poli szyber dachu a wykladzina za siedzenem kierowcy jest mokra.
Obrazek
Awatar użytkownika
ncbmaniak
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

sprawdź uszczelki od podwozia, potem uszczelke podszybia czy nie sparciała guma bo może ci sie wlewać wentylacją
d
dam44
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: dam44 »

Hej podłacze sie do tematu - mam ten sam problem!! Mam tez szyber dach więc na poczatku pomyslałem- to jest przyczyna, przetkałem kanaliki (w woli scisłosci przedmuchałem je) i nadal to samo woda punktowo przed siedzeniem kierowcy i za siedzeniem kierowcy :banghead:. Tylni spryskiwacz działa wiec przewod jest najprawdopodobniej ok. Więc juz nie wiem co mam robić. HELP !!!! Moze jakaś szczelina w podwoziu? :niewiem:
Awatar użytkownika
ncbmaniak
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

[quote=""dam44""]... Mam tez szyber dach więc na poczatku pomyslałem- to jest przyczyna, przetkałem kanaliki (w woli scisłosci przedmuchałem je) i nadal to samo woda punktowo przed siedzeniem kierowcy i za siedzeniem kierowcy :niewiem:[/quote]

Najpierw rozbierz wszystko, wyjmij siedzenie uszczelkę od drzwi ( do połowy wystarczy) odkręć listwe i podnies wykładzine. Jak już to zrobisz to podnies maty i sprawdź w których miejscach sa mokre, jeżeli masz szyber dach to polecam zrobić to co radziłem koledze powyżej. Sprawdź skąd sie leje wlewając przede wszystkim wode przez odpływ szyberdachu, zobacz czy woda wylewa przez te dziurke na zdjęciu powyżej.
Jeszcze jedno, czy woda pojawia sie jak auto stoi na deszzcu czy więcej jak jedziesz? Posprawdzaj sobie te "korko - uszczelki" pod matami, może nalewa sie przez nie podczas jazdy
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”