witam. w grudniu kupilem polo pseudo kombi z 92r 1.0 benzynka . auto zapale jedzie i nie psuje sie ale ma jeden mankament ktorego nie moge zwalczyc a mianowicie wibracje budy na gladkiej drodze miedzy 80- 100km/h ani wolniej ani powyzej 100 problemu nie ma tak samo jak jade po nierownym asfalcie z dziurami- wtedy nie wyczuwam. z poczatku myslalem ze to opony ale po wymianie nic sie nie zmienilo wymnienilem wszystkie cztery lozyska kol - zrobilo sie ciszej ale wibruje dalej . mam wrazenie ze im dluzsza trasa tym wibracje sie nasilaja tzn sa jakby intensywniejsze mial ktos cos takiego? nie chce po kolei wymieniac np polosi tarcz piast felg czy ktos sugerowal mi nawet skrzynie (niby luzy na flanszach polosi) - taka naprawa przekroczy wartosc pojazdu -stad prosba o pomoc . dodam ze na kierownicy nie ma nawet najmniejszej wibracji w rezonans wpada cale nadwozie. z gory dziekuje za wypowiedzi
jakie masz felgi? Ori stal?
Wyciągałem swoje Mcpersony, piaty miały bicie, po przetoczeniu jakoś nie odczułem różnicy.
Zacznij od felg, może masz niewyśrodkowane...
Ostatnio zmieniony 23 mar 2012, 17:11 przez Crazy, łącznie zmieniany 1 raz.
wlasnie zeby miec pewnosc ?! .poki co umowilen sie z mechanikiem- ma sprzet do spr bicia piast jak przekracza 0.2 mm(chyba) i 0.8 na tarczy to wymiana ,zostaja jescze polosie - nie ukrywam ze nie chce przeinwestowac a nie mam na podmianke do sprawdzenia . zastanawialem sie czy to moize byc cos na tylnej osi (kola ok) ale tam niewiwle jest elementow ktore mogo powodowac wibracje - no i czxemu tylko w wybranym zakresie predkosci i czemu na kierze nic nie czuć ? moze jeszcze jakies pomysly?
jak pisalem wyzej kola sprawdzone oponki wymienione fele sprawdzone ori -te elementy wykluczam , co jeszcze? jakies pomysly? w sobote jade w traske i az sie mnie skreca na mysl o wleczeniu sie 80 na/h lub unikaniu radarow przy 100
zanlazlem!!!! przyczyna byl odwaznik na prawej polosi - po zadjeiu okazalo sie ze pod nim polos jest mocno skorodowana przez co prawdopodobnie nie lezal w osi - problem znikl wiec temat uwazam za zamkniety