[9N] jak rozlaczyc przewody od filtra paliwa?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

l
lasek
Raczkujący
Raczkujący

[9N] jak rozlaczyc przewody od filtra paliwa?

Post autor: lasek »

Witam,

Posiadam Polo 1.2 benzyna 47kw 2003r. Mam problem dzisiaj nie moglem go odpalic. najpierw chce sprawdzic i wymienic filtr paliwa gdyż nigdy go nie wymienialem a kto wie moze nigdy nie byl. Po zlokalizowanu filtru w zaden sposob nie moge zdjac przewodow z filtra, silowalem sie ale troche balem sie zeby niczego nie uszkodzic. Moze mi ktos podpowiedziec jak sie zdejmuje z filtra te przewody, czy musze miec jakies specialne narzedzia?
I ewentualnie jaki filtr powinieniem zakupić ?

Zdjecia jak obecnie wyglada filtr paliwa i połączne przewody przedstawiam tutaj:

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Bierzesz płaski wkrętak i wyjmujesz takie zatrzaski z końcówek wężyków. Na tym pierwszym zdjęciu jeden z wężyków ma niebieski ten zatrzask. One mają kształt litery U. Jak je wyjmiesz, wężyki powinny zejść.

BTW. Na następny raz wstawiaj miniaturki!!!
l
lasek
Raczkujący
Raczkujący

Wielkie dzieki za pomoc i sorki za obrazki. Czyli kazdy z tych przewodow bedzie mial taki zatrzask? Sprobuje wyjąć. A wiesz moze jaki filtr powinienem kupic do tego modelu?
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote=""lasek""]Wielkie dzieki za pomoc i sorki za obrazki. Czyli kazdy z tych przewodow bedzie mial taki zatrzask? Sprobuje wyjąć. A wiesz moze jaki filtr powinienem kupic do tego modelu?[/quote]
Każdy ma. Te pozostałe po prostu mają je czarne i na pierwszy rzut oka ich nie widać. Jak będziesz je wyciągał, uważaj żebyś ich nie połamał... jak jak ściągałem to niestety jeden połamałem... :/ Jaki kupić? Ja w InterCarsie kupiłem filtr firmy FILTRON - dałem za niego 55zł. Jak będziesz kupował uważaj, żeby miał on wyprowadzenia na 3 wężyki. Były polówki z filtrem tylko na dwa wężyki - taki początkowo kupiłem i musiałem wymieniać. Po modelu i silniku powinieneś bez problemu dostać odpowiedni filtr.
A żeby zdjąć sam filtr, to oczywiście musisz odkręcić tę czarną obejmę. Z tego co pamiętam to jest ona na jedną śrubę krzyżakową.

Pozdrawiam
l
lasek
Raczkujący
Raczkujący

Dzieki za rady. Ta obejme juz dzisiaj odkrecalem ale poniewaz nie mogle rozlaczyc przewodow to spowrotem przykrecilem.
Nie wiesz moze jak sprawdzic poprawnosc dzialania pompy paliwa, bo jadna z rzeczy jakie musze sprawdzic jest to?
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Po przekręceniu zapłonu pompę paliwa powinieneś wyraźnie słyszeć. Po włączeniu zapłonu przez ok 5-7 sekund słychać jak pompa pompuje paliwo do silnika. Jak podniesiesz siedzisko kanapy i wyjmiesz tę gumową zaślepkę otworu pompy jeszcze bardziej będziesz ją słyszał.
Pozdrawiam
k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krzysztof65 »

Wymieniałem ostatnio filtr i robiłem to tak,owe przetyczki wciska się wkrętakiem i pociąga do tyłu szybko-złącze(najpierw żeby trochę zluzować popchnij w kierunku filtra),zwróć uwagę po wymontowaniu właśnie na przetyczki te od zbiornika mają kształt podkowy a od strony silnika jest pełna,uważaj też na typ filtra ponieważ ja kupiłem 3 bary a powinienem mieć 4 bary mam silnik 59 kW.
k
krzychobal
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: krzychobal »

potwiedzam manual mojego poprzednika.te przetyczki wciska się a nie wyciąga.Po wciśnięciu pociąga się końcówkę do tyłu. Żeby łatwiej je wcisnąć można końówki psiknąć wd. Jako pierwszy wcisnąłem ten niebieski prostokącik.a sposób opisany jest też w książce ''Sam naprawiam...." Pozdarawiam miłośników polo.
j
jak_rog
Newbie
Newbie

Post autor: jak_rog »

Witam. Muszę troszkę odświeżyć ten temat ...
I stało się. Złączki wyłamane i tylko wciśnięte oraz przyklejone żeby nie spadły. Czy ma ktoś namiary czy można kupić same takie złączki czy trzeba z przewodami całymi ?
A może ktoś wymieniał te złączki i te kawałki przewodów na całe gumowe przewody ? nie wiecie czy dużo roboty żeby wymienić te przewody ze złączkami na gumowe bo one się chowają pod zbiornik (te 2 sztuki) i nie wiem jak się do nich dobrać.
Pozdrawiam i czekam na rady.
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

Tutaj masz te szybkozłączki
http://sklep.intercars.com.pl/?grut=102 ... eaf=102007
To zależy co połamałeś, zostało Ci kawałek plastiku w przewodzie paliwowym? Jest trochę zabawy żeby to wydłubać.
Awatar użytkownika
piotrek1993
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: piotrek1993 »

Możesz powiedzieć w którym miejscu jest dokładnie ten filtr?
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote=""piotrek1993""]Możesz powiedzieć w którym miejscu jest dokładnie ten filtr?[/quote]

Pod progiem, przed prawym tylnym kołem.
k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krzysztof65 »

Na szrocie wyciąg całe przewody od zbiornika do filtra i na spokojnie wyjmiesz same zatyczki no i stracisz na,, piwo,,
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”