[9n] podnoszenie 9n za pomocą podnośnika typu żaba

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
michu
Początkujący
Początkujący

[9n] podnoszenie 9n za pomocą podnośnika typu żaba

Post autor: michu »

Witam wszystkich,
Od niedawna posiadam podnośnik, podobny do tego z poniższego zdjęcia:
Obrazek

Teraz czas na zmianę kół z zimowych na letnie i głowię się pod jaki element zawieszenia, podłożyć łapę podnośnika tak aby podnieść auto nie uszkadzając żadnego elementu.
Siedzę, myślę i wnioskuję że aby zmienić koła na osi tylnej, najlepiej było by podłożyć łapę podnośnika pod tylną belką, w miejscach które zaznaczyłem na poniższym zdjęciu.
Obrazek

Co myślicie o tym pomyśle?

Pod który element zawieszenia, podkładać podnośnik aby wymienić koła na osi przedniej?

Jak podłożę taki podnośnik na środku progu to mi narobi dziur/wgniecień w progu?
Awatar użytkownika
Mati_9N
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

ja podkładam pod próg i nic się nie dzieje. Niektórzy podkładają pod wahacz ale to podnośniki te poduszki na powietrze takie :-D
m
michu
Początkujący
Początkujący

Mati_9N, nie wierzę że łapa podnośnika nie robi Ci wgniecień w progu ;-)
Awatar użytkownika
Gruby_
Początkujący
Początkujący

Post autor: Gruby_ »

[quote=""michu""]Mati_9N, nie wierzę że łapa podnośnika nie robi Ci wgniecień w progu ;-)[/quote]
Zawsze możesz podłożyć deseczkę. To wtedy ciężar rozkłada się na większą powierzchnie.
Podnosiłem takim Obrazek wiele razy ale zawsze coś było podkładane. Inaczej wiadomo że do środka progu można się wbić.
6N Zielona Rakieta ;>

Dawniej Grbb
b
brati85
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brati85 »

A nie można tak normalnie, po Bożemu w miejsca gdzie podkłada się fabryczny podnośnik? One są specjalnie wzmacniane. Tylko trzeba jakąś gumę albo jak ktoś radził deskę podłożyć. Chociaż osobiście polecam grubszy kawałek gumy. A jak będziesz podpierał ba środku progu to nie wiem czy się nie zagnie.
m
michu
Początkujący
Początkujący

Fabryczny podnośnik ma inną konstrukcję niż podnośnik typu żaba. Także łapy tego podnośnika różnią się od siebie.
b
brati85
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brati85 »

[quote=""michu""]Fabryczny podnośnik ma inną konstrukcję niż podnośnik typu żaba. Także łapy tego podnośnika różnią się od siebie.[/quote]

Jeżeli podnosisz pojazd przy użyciu podnośnika typu "żaba" w miejscach do tego przeznaczonych, czyli tam gdzie producent specjalnie wzmocnił progi, to choć by to był podnośnik kosmicznie różniący się od fabrycznego to i tak nie zrobisz żadnej krzywdy swojemu autku. Wystarczy że część "roboczą" podnośnika zabezpieczysz gumą w taki sposób aby nie uszkodzić lakieru. Ja zakupiłem gumę o grubości chyba 2 cm i sprawuje się idealnie.
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

brati85 słusznie prawi polać mu :piwo: Dodałbym tylko że od razu zweryfikujcie sobie stan progu czy nie skorodowany ;P U mnie ozwykły fabryczny podnośnik wjechał w próg bo okazało się że gość co mi go ostatnio wymieniał nie dał wzmocnień w fabrycznych miejscach i nie zakonserwował go po wymianie :grin:
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
m
michu
Początkujący
Początkujący

Zobaczymy w "praniu" jak to będzie z tym podnoszeniem ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”