[6N2] Piszczenie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
yoker1988
Mały interesant
Mały interesant

[6N2] Piszczenie

Post autor: yoker1988 »

Od dziś zaczęło mi coś piszczeć w aucie. jak stanąłem i otworzyłem maskę to tak jakby pasek piszczal czytałem ze może być luźny itd albo wymaga wymiany. Ale jest coś jeszcze od czasu kiedy zaczęło piszczeć biegi bardzo ciężko wchodzą szczególnie wsteczny 1,2 i czasami 3. Nie wiem czy wymienić pasek rozrządu czy pasek klinowy. Czy moze jeszcze cos innego jest tego cholernego(piszczenia ) przyczyna
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

nie kapuje co ma pasek rozrzadu i klinowy do ciezko wrzucanych biegów ale może jeszcze mało w zyciu widziałem ;) jak podejzewasz ze ci pasek klinowy piszczy to psiknij go na chwile plakiem i jak przestanie to masz przyczyne ( a kiedy zmieniałeś ostatnio pasek klinowy?) a jak to nie pomoże to szukaj dalej moze jakies łożysko już na sycho pracuje i piszczy.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Awatar użytkownika
yoker1988
Mały interesant
Mały interesant

Napisalem poprostu objawy jakie poczulem ale juz wiadomo mniej wiecej co poszlo hehe. skrzynia
m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mistrzsieci »

jak kolega wyżej - co do piszczenia to może mieć na prawdę wiele przyczyn - bo dźwięki się odbijają i rozchodzą czasami w taki sposób, że podejrzewamy zgoła niewinne elementy o wady :P

A to nie czasami rolka napinacza piszczy? Dawno wymieniana?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
yoker1988
Mały interesant
Mały interesant

wlasnie napinacze nie. okazalo sie ze kurcze zapomnialem nazwy. ale zwiazane z skrzynia i jest po prawej stronie tak jak pojemniki od spryskiwaczy lozysko tylko teraz nie pamietam jakie
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

lozysko oporowe sie zatarło pewnie ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
BartekpoloGT
Początkujący
Początkujący

Post autor: BartekpoloGT »

witam tez mam takowy problem po swapie niestety odpalam auto i piszczy coś przy skrzyni jak wciskam pedał sprzęgała to przestaje ale delikatnie coś rzezi (ale nie mocno) i i problem jest tez taki ze jeszcze żadne biegi się nie wbijają bo tak jak by było słabo naciągnięta linka sprzęgła a mam naciągnięta już dość mocno , co to może być proszę o pomoc.
http] -->> Moje Polo
Awatar użytkownika
yoker1988
Mały interesant
Mały interesant

no u mnie okazala sie skrzynia i trza bylo wymienic cala
Awatar użytkownika
Czasiu
Początkujący
Początkujący

Post autor: Czasiu »

Ja też się podepnę bo ta sprawa mnie dziwi.Ostatnio jadę z kolegą,kawał byka wiec za nim się bujną to trochę minęło :D jak jechałem to piszczało niemiłosiernie i to chyba na 100% pasek,nawet jak patrzyłem to jest już do wymiany.Ale ciekawostka jak wracałem sam piszczał mi tylko jak ruszałem i na 2 biegu,od 3 biegu cisza! Więc stanąłem sobie na boku wrzucam 1 i piszczy aż tu nagle mi się światła wyłączyły mijania bo mam kostkę rozwaloną i piszczenie ustało co mnie zdziwiło :grin:
Póki co od tamtej pory pasek mi nie piszczy,a ta sprawa dla mnie jest zagadką,no bo przecież przez głupie światła piszczenie chyba nie mogło ustać ?

PS:Sorry za odkop
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

może coś z alternatorem spadło napięcie obroty zmalały i obiciążenie paska zmalało a wez powlanczaj wszystko, obciąż alternator na maksa i zobacz co sie bedzie działo.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”