Mam pewien problem, od początku od kiedy mam to polo.
A mianowicie zużywa mi jedna szczotkę , w regulatorze napięcia w altku, dużo szybciej niż drugą średnio co 2000km, muszę kombinować albo nowy regulator albo nowa szczotkę.
Czym to może być spowodowane co sprawdzić :?: i czy lepiej odrazu wymienić na inny czy wchodzi w grę jakaś regeneracja tego alternatora.
No dziwna usterka to racja, o używce tez wiem, ale z tej racji że wszystkie usterki jakie dotąd miałem sam naprawiłem a było parę poważnych spraw, wiec szukam bo może naprawie to za połowę kwoty innego altka.Dodam że jak mam ogarniety ten nie szczęszny regulator to ładowanie jest jak najbardziej ok.
Teraz jak bedziesz wymieniał to sprawdź w jakim stanie są pierścienie kolektora powoli obracaj wirnikiem i patrzaj na pierścionki czy któryś nie jest przetarty.
komutator altka [ pierścienie ślizgowe] da się wymienić tylko trzeba rozebrać altka i przylutować wyprowadzenia z komutatora . cena samego komutatora to około 30 pln. jeśli chodzi o zużywanie jednej szczotki to prawdopodobnie szczotka styka się z komutatorem nie dostateczną powierzchnią i ją wypala lub mechanicznie .
[quote=""bialy0666""]komutator altka [ pierścienie ślizgowe] da się wymienić tylko trzeba rozebrać altka i przylutować wyprowadzenia z komutatora . cena samego komutatora to około 30 pln. jeśli chodzi o zużywanie jednej szczotki to prawdopodobnie szczotka styka się z komutatorem nie dostateczną powierzchnią i ją wypala lub mechanicznie .[/quote]
Tylko po założeniu nowego trzeba jeszcze go przetoczyć. U mnie w okolicy za naprawę kasują 50 PLN (za część i wymianę).
Poszukaj elektryka samochodowego.