Witam. Od nie dawna posiadam Polo z 2008 r z sinikiem 1.2 6V 44kW. Jakiś tydzień temu zapaliła mi się kontrolka silnika "Check" światłem ciągłym ale po kilku uruchomieniach zgasła i było chyba wszystko OK. tzn silnik chodził normalnie , przyspieszał itd. Ale wczoraj podczas jazdy już na rozgrzanym silniku znowu zapaliła się ta pomarańczowa kontrolka. Więc zatrzymałem się i próbowałem tak jak ostatnio gasić i odpalać silnik ale kontrolka już świeciła cały czas. Pojechałem na komputer i wyszedł błąd " czujnik położenia wałka rozrządu". Trochę w szoku bo przebieg dopiero 32 tys. km (z książką) a tu takie coś . Błąd został skasowany i kontrolka zgasła ale pozostaje dalej ta nie wiadoma ... czy za tydzień znowu coś nie wyskoczy. Bardzo proszę o porady i informacje czy ktoś miał podobne przypadłości z tym silnikiem. Czy to poważy problem czy może tylko elektronika . Nigdy się nie spotkałem z takimi problemami w innych autach z tak małym przebiegiem . Czy może te silniki są jakieś awaryjne , albo czy nie było lub nie ma jakiejś akcji serwisowej z tym związanej. I pytanie dodatkowe: ten silnik od nowości zalewany jest w ASO olejem Shell helix 5W40 - czy to odpowiedni olej do tego silnika. Proszę o porady i podpowiedzi . Pozdrawiam.
Jeśli błąd będzie z czasem wyskakiwał pewnie wymiana czujnika będzie nieunikniona. Co do Oleju to mam podobny motor tylko ze 12V i też zalewam tym olejem od nowości