Magnes i antena. pytanie

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Raving-TM
Początkujący
Początkujący

Magnes i antena. pytanie

Post autor: Raving-TM »

Cześc.

Jakiś czas temu zakupiłem sobie cb radio w zestawie z antena. Antena lipno - dupna bo raz ze mała jakies 30cm a dwa ze ściągała tylko z kiklku metrów wiec zakupiłem sobie taką antenke:
http://www.allegro.pl/item633133430_ant ... fv_ss.html
Pech chciał że pewnej nocy bandziorki ukradły mi magnes dosłownie piszac wyrwały pozostawiając mi troche kabla oraz sam bat. i teraz pytanie. Czy moge założyć bat który mi został do magnesu z tej lipne antenki ktora miałem wcześniej ?? jak to bedzie działac ? Da rade czy lepiej zakupić nową całą antene ?
Ostatnio zmieniony 23 maja 2009, 10:45 przez Raving-TM, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

jeśli bat+cewka pasują do postawy tej lipnej anteny to możesz używać tyle, że musisz ją dostroić reflektometrem,
jeśli uda ci się to to będzie git, jeśli nie masz reflektometru to zajedź do jakiegoś sklepu CA CB tam powinni się znaleźć kolesie co znają się na rzeczy i dostroją,
koszt 15-30 zł, :hello:

PS :blush2:
wybacz że cię poprawię dla ścisłości podstawa magnetyczna czyli magnes a nie jak magnez czyli pierwiastek. :bye:
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Raving-TM
Początkujący
Początkujący

Post autor: Raving-TM »

Dzięki za poprawienie :victory: Juz wyedytowałem tekst. Po weekendzie podjade do magików na strojenie i zobaczymu jak to bedzie działać.
Obrazek
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

jeżeli antenka była zestrojona to na nowej podstawie nic nie powinno się zmienić chyba że jest jakaś większa różnica w długości kabla z tym że z tego co wyczytałem z aukcji sirio ma magnesik 9,5 cm , a ty piszesz że lipno - dupna antenka miała około 30 czyli ze może mieć mniejszą podstawkę a to może sprawiać problemy przy trochę większych prędkościach
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”