Moja sąsiadka ma problem u siebie w polo 6n2 przy redukcji biegu z 4 lub 5 na 3 blokuje wybierak. Jak się zredukuje na 2 a potem wrzuci 3 to wchodzi normalnie. jakieś pomysły??
Problem redukcji np. z 4 na 3 bieg jest już od dawna znany na tym forum, między innymi ja też borykam się z tym problemem od momentu kupna tj. przeszło 4 lata. Próba regulacji cięgien nie przyniosła żadnego efektu, więc postanowiłem rozbebeszyć skrzynię. I co się okazuje, ano nic tragicznego nie widać, łożyska w porządku, wałki oraz koła zębate również. Po niedługim namyśle postawiłem na synchronizator. Dla przekonania czy rzeczywiście jest to jego wina, postanowiłem zamienić miejscami synchronizatory 3 i 4 biegu. Po zamontowaniu skrzyni do auta i próbnej jeździe, okazało się, że przy redukcji z 4 na 3 wchodzi bezbłędnie, natomiast przy zmianie z 3 na 4 niema szans na normalne włączenie biegu. Teraz aby zmienić bieg z 3 na 4 robię podwójne wysprzęglanie. Wniosek z tego prosty, synchronizator(y) do wymiany. Następne podejście mam zamiar robić jak się bardziej ociepli, a synchronizatory już czekają. Cena 1 synchronizatora to ok. 110 zł. w ASO. Koszt robocizny 0 zł.
Ostatnio szukałem 6N2 dla Siebie i dla kobiety. Na kilkanaście polówek 1.4 TDI w kilku był ten problem z redukcją.
Z tego co potem wyszło to bankowo synchronizatory się sypią w tych skrzyniach.
Odświerzam temat, bo jestem już po wymianie synchronizatorów i jeździe próbnej. No i okazało się, że synchronizatory należało wymienić i cieszyć się sprawną skrzynią biegów. Tylko teraz pytanie-na jak długo to wystarczy? Dodam jeszcze, że wymieniłem synchronizatory 3 i 4 biegu.