[9n] Regulacja wysokości świateł - nie działa!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Trancer_GTR
Mały interesant
Mały interesant

[9n] Regulacja wysokości świateł - nie działa!

Post autor: Trancer_GTR »

Na początku witam wszystkich serdecznie. 3 tyg. temu stałem się właścicielem Polo 9n '05 1,9 TDI. Jak narazie jestem bardzo zadowolony z auta. Od kilku dni czytam forum i jestem zaskoczony potęgą wiedzy jakim ono jest zwłaszcza dla nowych użytkowników jak ja.
Moje auto jest po stłuczce we Francji. Sprowadzone przez mojego dobrego znajomego ale naprawiane u jego znajomego którego ja nie znałem. Wszystko jest niby ok z wyjątkiem dwóch rzeczy. Z kodów opcji które znalazłem we wnęce koła zapasowego wyczytałem (w dekoderze) że auto ma halogeny. Od razu dotarło do mnie że pewnie przy naprawie ich nie zamontowano w desce rozdzielczej pewnie wymieniono włącznik świateł na taki bez funkcji "halogeny". Jeżeli instalacja elektr. została to nie będzie problem żeby ponownie je założyć. Dzisiaj jednak zauważyłem poważniejszy problem a mianowicie nie działa elektryczna regulacja wysokości świateł przednich! Tym się poważnie zmartwiłem. Wiem że reflektory były wymieniany więc domyślam się że założono lampy bez silniczków do regulacji i tutaj pojawiają się moje pytania:

Czy występują reflektory do 9n do których nie można założyć silniczków do ich regulacji? (to byłby duuuży problem bo musiałbym wymienić całe lampy!)?
Czy montaż silniczków jest skomplikowany?
Czy ktoś z Szanownych Kolegów ma doświadczenie w tej kwestii i zechciałby się nim podzielić ze mną?

Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem i jeszcze raz pozdrawiam.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Post autor: ragiern »

Ja bym na Twoim miejscu zaczął od sprawdzenia poprawności działania potencjometru przy pokrętle.
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km --> Obrazek
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km --> Obrazek
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km --> Obrazek
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Oj Trancer_GTR zawsze Ty pomagałeś a teraz Tobie trzeba pomóc.Ja też mam 9N które kupiłem po dzwonie w austri więc myśle że troche pomogę Ci.W 9N występowały dwa rodzaje przednich lamp.Valeo i bodajże Bosch ale nie jestem pewien co do tych drugich.Wiem tylko tyle że w valeo mozna wymienić,bądz zamontować nowe silniczki do regulacji ponieważ tj.część wymienna, natomiast w tych drugich silniczki są z integrowane w lampami i jeśli jest spalony trzeba wymienić razem z reflektorem ((:: Tak bynajmniej mi mówili specjaliści z poznańskiej giełdy samochodowej bo to tam zbierałem graty do mojego autka.RAGIERN może też mieć racje.U mnie np. był uszkodzony potencjometr który naprawiłem.Są w nim takie wąsiki które ponoć czasami potrafią sie odkleić i nie przewodzą prądu.Potencjometr daje się bez problemu rozebrać i zajmie Ci to 5min więc może od tego zaczniesz.Nie bede pisał jak go wymontować bo napewno sobie z tym poradzisz.Jak bo co to pisz.
Halogeny.Masz kostki w zderzaku pod halogeny?Jak zdejmiesz kratki te boczne z zderzaka to powinno być widać kostki.Posprawdzaj to.Jeśli byś potrzebował włącznik a nie znajdziesz nigdzie to daj mi znać.Może coś wskuram w tej sprawie ;)
POWODZENIA :spoko:

-- Nie Lis 23, 2008 10:48 am --

Zapomniałem o być może najważniejszym!!!Wymiana silniczków wiąże się z demontarzem reflektorów a co za tym idzie zderzaka także.Inaczej tego nie zrobisz w 1,9Tdi ponieważ tam po prostu niema miejsca.Daj znać jak coś zaczniesz działać.Jeszcze raz powodzonka w naprawach!!!
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
h
henmi
Newbie
Newbie

Post autor: henmi »

Mam też ten sam problem w 9N 1,4 TDI. Mam reflektory Valeo ale nie wiem czy są tam silniczki czy nie. Czy one są widoczne bez wymontowania lampy. Jeśli jak piszecie można w tych reflektorach zamontować silniczki to jak je podłączyć do prądu oraz podstawowe pytanie gdzie je dostać. Pozdrawiam.
m
mistralb
Newbie
Newbie

Post autor: mistralb »

Valeo także można wymątować tylko wymaga to troche pracy: jedno wymontowanie lampy a drugie rozebranie lampy na czesci robilem to u siebie i trzeba dosyc delikatnie rozbierac poczawszy od plastikowego szkla ktore trzyma sie na silikonie po wymontowanie wszystkich elementow wnetrza. W przyadku mojej lampy trzeba bylo nawet wiercic otworki w dwóch miejscach aby dostac sie do sróbek mocujacych ale udalo sie rozebrac. pozniej wymiana silniczka i dziala...
m
mcpiro
Newbie
Newbie

Post autor: mcpiro »

Cześć.
W moim VW 9N mam problem z manualną regulacją lustra prawej lampy - kręcąc imbusami nic się nie dzieje. Przypuszczam, że ten mechanizm jest zepsuty :/
Co prawda silniczki jakoś jeszcze działają i podnoszą/opuszczają troszkę oba reflektory, ale prawy jest dużo niżej.
Samych silniczków prawie nie używam, bo rzadko jeżdżę "załadowany".

Czy ktoś z Was miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać bez potrzeby wymiany całej lampy?

PS. kiedyś była różnica, ale mniejsza. Sprawa się pogorszyła po zaliczeniu dość dużej dziury (na szczęście koła nie urwałem) lub wymianie rozrządu (?). Chciałbym poprawić te światełka, bo nocą wolałbym mieć pobocze lepiej doświetlone...

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Pozdr, M.
Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Nemesis »

Zobacz, czy ta śruba imbisowa, króra jest plastikowa nie przeskakuje Ci na trybie kątowym, który jest również plastikowy. Mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”