[6n2] Dziwne wahania temperatury cieczy chłodzącej

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

P
Pocinator007
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] Dziwne wahania temperatury cieczy chłodzącej

Post autor: Pocinator007 »

Witam :) Mam problem ze wskazówka od temperatury cieczy chłodzącej...a mianowicie. Gdy odpale wszystko jest ok, wskazówka ładnie dochodzi do 90C. Mogę tak jeździć przez dłuższy czas gdy nagle wskazówka spada do 70C po czym spadnie na 50C i dojdzie do 90C. I tak sobie lata co jakiś czas z góry na dół :D Gdy temperatury były ujemne zbytnio się tym nie przejmowałem, ale gdy teraz temperatura na plusie zaczęło mnie to irytować ponieważ nigdy tak nie miałem a wskazówka nigdy nie opuszczała swoich 90C. W czym może być problem ? Będzie to wina czujnika czy raczej termostatu ? Pozdrawiam :bye:
Obrazek
Awatar użytkownika
Czołg GT
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Czołg GT »

Ja stawiam na czujnik, ale termostat też może być.
wymiana tego i tego nie będzie tragedią :)
[size=12px]viewtopic.php?f=28&t=19591[/url]
P
Pocinator007
Raczkujący
Raczkujący

A jakie mniej więcej koszta wymiany termostatu i czujnika ? Drogie są te rzeczy ? Aaa i jeszcze jedno :) To prawda, ze w Polii mam dwa czujniki temperatury czy po prostu ktoś mnie źle poinformował ? Dzięki za odpowiedź :)
Obrazek
j
juhas99
Newbie
Newbie

Post autor: juhas99 »

Ja pół roku temu miałem problemy z czujnikiem i podobne skoki, z tym że skakało z 90 na 110 lub 130. Obrociłem czujnik w gnieździe o 90stopni i od tego czasu wszystko jest ok. Domyślam się że przewody mam przetarte lub styki zabrudzone.
Obrazek
P
Pocinator007
Raczkujący
Raczkujący

Winowajcą okazał się czujnik temperatury. Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam. Temat do zamknięcia :bye:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”