Zdaje się że te kanaliki zaczynają się przy szyberdachu...tak mam w swoim pseudokombiku ;-) ...to jest odprowadzenie wody gdyby uszczelka szyberdachu przeciekała
o ile ktos ma szyber ,wiem ze od szybera sa w okolicach progu ( warto przepychac od czasu doczasu ,zwlaszcz jak sie ma spod zakonserwowany ), a z uszczelki szyby prawdopodobnie w nadkolu w glebi , jak zdejmowalem ostatnio nadkola przy wymianie springow to zauwazylem rurki i zastanawialem sie od czego sa ? moze to one ?
a w jaki sposob wymienic jeden z kanałów prawdopodobnie mam dziurke....probuje wsadzic węzyk w słupek i w pewny miejscu się blokuje moze ktos z was robil juz taki manewr i dokladnie wie gdzie co i jak?
W naszych polo odpływy z podszybia są trzy. Jeden po środku - w okolicy dmuchawy. Jest on zakończony wężem gumowym. Końcówkę tego węża warto obciąć aby był prosty przelot i nie osadzały się w nim liście gdyż on bardzo łatwo się zapycha. Dwa pozostałe są przy nadkolach. Jeden w okolicy akumulatora, a drugi po przeciwnej stronie. Warto zajżeć czy nie ma w nich liści. One są co prawda przelotowe, ale też łatwo się zapychają. Wylot z nich idzie prosto w nadkole i nie jest niczym zakończony.
u mnie jest tak ze jak woda leci z przednije szyby to po bokach wlatuje woda do nadkola tzn tu kolo akumlulatora i z wtedy leci dalej tym kanałem co jest ale zauwazyłem ze jak woda tamtedy leci to tez jest dziura ktoa umozliwia wejscie wody do srodka kabiny. mam zaklejona ta dziure silikonem ale przy wiekszym deszczu dostaje sie woda co ostatnio mialem w polo i zalało mi cała podłoge potem wszystko do suszenia . aha a na srodku szyby pod maska mam ten waz gumowy lekko obciety zeby np. liscie przeleciały przez to. pozdro
Vw Polo 86c2f 94r. 1.0 AAU = 60 KM i 83Nm
Vw Golf II 90r. 1.6 TDi SB -80 KM = 101KM i 198Nm
Vw Passat B4 94r. 1.9 TDi 1z 90KM = 114KM
Vw Golf III 95r. 1.9 TDi 1z 90KM
Vw Sharan 97r. 1.9 TDi AHU 90KM = 110KM
Vw Golf IV 00r. 1,9 TDI AJM 115KM
czy te odpływy są zaraz na podszybiu, czy raczej głębiej, na bocznej ściance ? - u mnie zbiera się, a raczej stoi woda - pod akumulatorem i dokładnie po drugiej stronie, przy bezpiecznikach (są tam kable, które leżą w wodzie kiedy bardziej popada) - od razu widać, że pyta laik http://img36.imageshack.us/img36/5684/silnikb.jpg