Ile Wam Polo bierze oleju?
Ja na ostatnie 3700km dolałem prawie litr ?
to normalne?
W grudniu wymieniłem uszczelkę pod głowica, głowica była w planowaniu, uszczelniacze i wszystkie możliwe uszczelki tez wymieniłem.
Kable, świece i filtry tez.
Na koniec zalałem go nowym olejem.
A teraz z moich obliczeń wynika ze od grudnia zrobiłem 3700km a w tym czasie dwa razy dolewałem olej.
Łącznie będzie tak nie więcej niż 1litr.
To normalne?
Ostatnio jedynie zrobiłem dłuższa trasę na której no nie powiem wolno nie jechałem przez Niemcy, możliwe ze przez to spadł mi poziom oleju ?
Przy wysokich prędkościach przelotowych schodzi więcej oleju - to fakt. Niecały litr na blisko 4000km wydaje się w miarę normalnie. Nowe auta mają normę do 0,5l/1000km
Moje nie zużywa praktycznie wcale, no bo ok 0.3-0.4L na 15 000km to nic (przebieg 210tyś), Tofika 250tyś też podobnie, a do tego ten to jeździ jak dziki człowiek
uważam, że ok 4L na 15 000 to już bardzo duzo jak na tego typu silnik
Borek wiem jak jeździcie :crazy: :piwo: Moje padło też raczej nie bierze oleju. Z doświadczenia...po wycieczce do Chorwacji, gdzie 130 km/h (GPS) jechało się raczej dłuższy czas (oprócz naszego kraju ma się rozumieć), z tendencjami nawet do 150-160km/h to wsiorbało oleju sporo. Zrobiliśmy wtedy łącznie około 3500km i około 1l musiałem dolać z tego co pamiętam.
Witam,
jeśli wasze auta biorą 1l/1000 km to wogóle robicie wymianę oleju. Po krótkich obliczeniach wychodzi że robicie 3 wymiany oleju na 15tys i jeszcze zostaje. Moje polo ma ulany cały silnik bo uszczelka pod klawiaturą domaga się wymiany i nawet 0,5 l nie dolałem po przejechaniu 5 tys. moim zdaniem 1l/1000km to trochę za dużo
u mnie od wymiany do wymiany maks 0,5 litra dolewałem
jednak teraz po szybkiej jeździe po autobahnie dolać musiałem więcej i o wiele szybciej
stad ogólnie pytanie czy a jak tak to ile Wam wasze silniki oleju biora
Rozumiem Cię FlashBolt,
Do mojej Polóweczki rok temu dolałem 1l oleju ponieważ leciało uszczelką pod klawiaturą. W tym roku zrobiłem dopiero ok 5tys, mam tą samą uszczelkę co rok temu i nie dolałem ani grama. Tylko, że jeżdżę po mieście i moja prędkość przelotowa to może 30km/h. Nigdy jeszcze nie pędziłem prawie z Vmaxem po autobahnie przez dłuższy czas więc za bardzo nie pomogę Tobie Ale, jeśli latasz tym pociskiem 180 albo i szybciej to może, jak wcześniej Koledzy sugerowali, gdzieś ten olej się przeciska bardziej do komory spalania. W każdym bądź razie jak masz trasę to nie długo sam sprawdzisz ile weźmie tego oleju.
Pozdrawiam..
[quote="_MATI_"]Witam,
jeśli wasze auta biorą 1l/1000 km to wogóle robicie wymianę oleju. Po krótkich obliczeniach wychodzi że robicie 3 wymiany oleju na 15tys i jeszcze zostaje. Moje polo ma ulany cały silnik bo uszczelka pod klawiaturą domaga się wymiany i nawet 0,5 l nie dolałem po przejechaniu 5 tys. moim zdaniem 1l/1000km to trochę za dużo[/quote]
miałem na myśli jednorazowe pobieranie na trasie przy dużych prędkościach a nie non stop . jeszcze jedno raz tylko przejechałem od wymiany do wymiany 10000km tak 6000-75000 około ponieważ AEF pilnuje jakości oleju w silniku i jego zanieczyszczeń i wszystko zależy od warunków pracy silnika np; miasto ,teren górzysty ,autostrada, prędkość itd.. a nie to iż wymianę robi się co 10000 czy 15000 , pewno iż ksiażka pisze że wymienia się olej AEF od 7500-15000 km.
edit a dolewka zdarza się 0,1 czy 0,2l na 1000km wszystko zależy od buta .
Ostatnio zmieniony 16 lut 2012, 21:39 przez bialy0666, łącznie zmieniany 1 raz.
Wybacz mi bialy0666, źle Cię zrozumiałem.
Nie wiem co inni sądzą, ale wg mnie 1l przez 3700 to trochę za dużo. Ale jednak jestem w stanie siebie przekonać, że taki pobór oleju wziął się, właśnie jak piszesz, z jazdy po autostradzie z dużą prędkością i jest tylko sprawą jednorazową.