[6n] Ciepły nawiew - brak

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

S
Sloth
Początkujący
Początkujący

[6n] Ciepły nawiew - brak

Post autor: Sloth »

Wiem, wiem. Wątków takich było kilka ale ja z trochę innej beczki a mianowicie zepsuło mi się pokrętło ;) Można kręcić a linka która jest w środku nie porusza się, tylko dlaczego?
Kilka fotek:
Fotka pierwsza:
Obrazek

Jak widać powyżej nawiew jest przekręcony w stronę zimnego powietrza - dalej już nie można przesunąć, wszystko wyjaśnia 2 fotka

Fotka druga
Obrazek

Jak widać to cięgno (jak to inaczej nazwać?) jest w maksymalnym położeniu w stronę zimnego powietrza (chyba mam rację, nie?). To wyjaśnia dlaczego jest opór przy przekręcaniu w lewą stronę ( i dlaczego pokrętło w fotce pierwszej jest w tej a nie innej pozycji)

Fotka trzecia
Obrazek
Po przekręceniu pokrętła w stronę jak najcieplejszego powietrza - nic się ze strony cięgien/linek nie zmienia - ukazuje to fotka czwarta

Fotka czwarta
Obrazek

Jak widać nie zmieniło się nic, między fotką drugą a czwartą poza położeniem tych dziurek/zaskoków (jak to nazwać?) na pokrętle
Obrazek
Na zdjęciu drugim nie widać tego - z złej strony zrobiłem tą fotkę. Ale to kółko na którym są te 2 wycięcia (jak domyślam się do 'zablokowania' maksymalnego położenia w stronę zimną jak i ciepłą) zmienia swoją pozycję. UWAGA Na fotce drugiej nie wskakuje na dziurkę.

Fotka piąta
Obrazek
Palcem bez większego oporu przesuwam tym cięgnem ale tylko do tego miejsca - dalej już czuć było opór i bałem się, że coś połamię. Oczywiście cięgno/linka po puszeniu wraca na 'swoją pozycję' czyli do miejsce na którym jest na fotce czwartej/drugiej.

Fotka szósta
Obrazek
Ludzie, zdradźcie mi, po kiego czorta ktoś złapał (i co) opaską zaciskową.

Fotka siódma
Obrazek
I jeśli już jesteście tacy mili, powiedzcie mi do czego służy ten zaznaczony plasticzek? Bo nie znalazłem jakiegoś sensownego zastosowania dla niego (może też przez to, że nie widziałem sprawnego nawiewu)...

Jeśli możecie to napiszcie też, dokąd udaje się ta linka/to cięgno. Bo jeśli się dowiem to 'pójdę' za nim i tam poszukam przyczyny. Tylko w takie mrozy na świeżym powietrzu wolałbym od razu się kierować w odpowiednie miejsce a nie go poszukiwać ;p

Z góry dziękuję za wszystkie informacje i przepraszam, za tak rozbudowany temat i pewnie szczeniacki problem ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

Nagrzewnice masz nad stopami pasażera, tam idzie ta linka, steruje cięgienkiem zmiany nawiewu ciepłe/zimne, są tam 2 cięgienka, jedno od temperatury nawiewu, drugie od miejsca nawiewu (szyba, nogi itp) po lince od temperatury dojdziesz do właściwego cięgienka na nagrzewnicy i musisz poruszać cięgienkiem, jeżeli to zmieni Ci temperature to znaczy że problem masz na lince ewentualnie na panelu, jeżeli nie będziesz mógł przestawić bezpośrednio na nagrzewnicy temperatury nawiewu to znaczy że problem leży właśnie tam.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Ze zdjeć wynika że panel jest uszkodzony. Żadna z linek nie ma swojego mocowania (ori są takie blaszki). u ciebie ori blaszkę zastąpiono opaską zaciskową. Więc obstawiam że panel do wymiany. Zajrzyj do giełdy, bo kilka osób ma całe auta na części więc może się znajdzie ten panel.
S
Sloth
Początkujący
Początkujący

Dobra, dałem rade z panelem, nakoś naprawiłem i wbrew pozorom działa. Płynnie przechodzi z każdej pozycji i przy okazji wymieniłem niedziałające od początku oświetlenie - cała złotówkę dałem za żaróweczkę.
Pojawił się natomiast inny problem. Co z tego że płynnie przechodzi mi pokrętło (linka/cięgno się porusza) skoro nie zmienia się temperatura lecącego powietrza. Po wczołganiu się pod fotel pasażera znalazłem miejsce, do którego w/w cięgno idzie. Jeśli ręcznie przekręcę tamto na zimne powietrze to z kratek leci zimne a na panelu mogę zmienić na ciepłe i z kratek też poleci ciepłe. Natomiast jeśli jest już ciepłe to na panelu nie da rady zmienić (znaczy przekręcam, ale bez efektu) na zimne. Rozumiem, że tam gdzieś jest sprężyna która powinna być odpowiedzialna za powrót tego cięgna (tak wywnioskowałem). Teraz mam pytanie - jak rozebrać tamto świństwo? zauważyłem ze 3 zaczepy metalowe które zdjąłem i starałem się w jakiś sposób podważyć łączenie ale jakoś nie za bardzo chciało popuścić.
Wywnioskowałem też, że to nie linka jest winna (skoro by była przerwana nie działało by wcale, prawda?). Wina będzie leżała gdzieś w tej nagrzewnicy, tylko ciężko mi było się do niej dobrać bo dość zimno na dworze i niekomfortowo odrobinę. Jeśli powiecie co zrobić to robota będzie szybsza i dzięki temu jakoś poradzę sobie ;p

No i mam jeszcze jedno pytanie:
w panelu nawiewów są dwa cięgna odpowiedzialne za zmianę kierunku nawiewu (patrz fotka druga w poprzednim poście) a na dole w nagrzewnicy jest tylko jedno (więcej nie zauważyłem) oO Czy tak ma być czy po prostu mi coś się nie urwało i przez to nie działa nawiew na nogi? Bo dałem nawiew na maksa, skierowałem na same nogi i cichosza. Niby nic ale fajnie by było jakby w stopki wiało ciepłe powietrze w taką pogodę ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

Poczekaj aż się zrobi ciepło, ustaw sobie narazie żeby samo ciepłe dmuchało, i tak zimno na dworze... A u mnie na nogi nigdy nie działało, teraz mam seata ibizę i też nie wieje na nogi. Sam nie wiem dlaczego...
S
Sloth
Początkujący
Początkujący

Tak też zrobiłem ale jednak fajnie by było mieć ten nawiew na nogi ;)
No i w jaki sposób zmienia się nawiew z zimnego na ciepły? jest tam sprężyna? jak myślę ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

podepnę się pod wątek. mam problem z pokrętłem regulacji temperatury - niebieskie cięgno. z nawiewów bije wyłącznie ciepłe powietrze - bez znaczenia w jakim położeniu jest pokrętło. rozebrałem panel, pokrętło prawidłowo przesuwa linką, domyślam się że problem tkwi po drugiej stronie linki. dokąd ona idzie? co trzeba rozebrać by się tam dostać?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""krzyDOLAR""]podepnę się pod wątek. mam problem z pokrętłem regulacji temperatury - niebieskie cięgno. z nawiewów bije wyłącznie ciepłe powietrze - bez znaczenia w jakim położeniu jest pokrętło. rozebrałem panel, pokrętło prawidłowo przesuwa linką, domyślam się że problem tkwi po drugiej stronie linki. dokąd ona idzie? co trzeba rozebrać by się tam dostać?[/quote]
Na pewno tunel i konsole środkową trzeba wymontowac. Może i schowek by się przydało bo linki biegną właśnie tam. Teraz nie mam wlaczonego kompa i nie wiem co na to Sam naprawiam. Pamiętam że jest tam mowa o jakiejś regulacji.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”