[6n] tłucze w tyle + szum przy hamowaniu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

[6n] tłucze w tyle + szum przy hamowaniu

Post autor: cage009 »

witam. dzisiaj jadąc swoim autkiem poczułem dziwne tłuczenie z tyłu po lewej stronie. nasilało się coraz bardziej, ale słychać tylko po wjechaniu na większą dziurę z prędkością (to znaczy jadąc 20-30km/h nawet po wjechaniu w dziurę tego nie słychać), co gorsza przy hamowaniu słychać szum taki głośny z tylnego lewego koła. zatrzymałem się na parkingu, koło lewe tylne miało mniejszą odległość od maski (do góry) niż prawe, potrzepałem autem, coś odbiło i już były równe odległości, pojechałem dalej znów tłuczenie, i jakby nie odbijało tego koła po wjechaniu w dziurę, niżej jest. do tego ten szum przy hamowaniu :-( aha i jak zaciągnę ręczny to lewe tylne koło łapie, a prawe nie. może to coś ma wspólnego z tym. już nie wiem, gdzie szukać przyczyny, amortyzator czy sworzeń wachacza...może ktoś miał coś podobnego?? ps. dawniej jak jechałem z tyłu to było słychać lekkie stukanie, ale bardzo lekkie jakby coś w bagażniku się odbijało, ale dziś to na maxa już tłucze, że nawet jako kierowca to słyszę :-( dodam jeszcze że na dziurach autko strasznie lata, ucieka tył w lewą stronę, w ogóle na koleinach i nierównej jezdni jest bardzo niestabilny ;-(
Ostatnio zmieniony 10 lut 2012, 22:54 przez cage009, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

proponuje ;stacja diagnostyczna.bez :o , :scratch: , ;)
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

dość prawdopodobne że to coś z amorami. oprócz tego masz problem z hamulcem na tyle. też należałoby to sprawdzić.
Awatar użytkownika
gronio
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: gronio »

może masz powybijane gumy na belce stąd te braki stabilizacji
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: cage009 »

jutro autko idzie do mechanika. dam znać co to było :-)

werdykt mechaników - woda dostała się do amora i przymarzła - stąd to tłuczenie, ale ściąganie tyłu autka to wina za mocno napompowanych kółek jak na zimowe opony (185, 55, 14) 2,3 tył, 2,2 przód miałem (i w dodatku nie równo bo z prawego tylnego uciekało powietrze). Zobaczymy jak teraz będzie się po koleinach jeździło.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”