[9n3] zaślepka tylnej wycieraczki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

S
SzafaTczeVW
Raczkujący
Raczkujący

[9n3] zaślepka tylnej wycieraczki

Post autor: SzafaTczeVW »

panowie chcę się pozbyć tylnej wycieraczki powiedzcie mi:
jak ją odkręcić
a po 2 jak i czym ją zaślepic żeby ładnie wyglądało i nie mieć potopu w bagażniku?
wiem że w USA są ori zaślepki ,,fast gti'' z tym diabełkiem do mk5 ale czy one podpasują pod polo?
GERMANISKO SZYBKO SZEROKO I NISKO
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

przepisowo nie możesz się pozbyć wycieraczki
co do zaślepki to owszem można zrobić ale jeszcze fajniej wykorzystać patent Tofika i wsadzić kamerę cofania
trzeba tylko przerobić plastik do swoich potrzeb a później ładnie pomalować
S
SzafaTczeVW
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: SzafaTczeVW »

[quote="vwkas18"]przepisowo nie możesz się pozbyć wycieraczki[/quote]
tak jak i koła nie moga wystawać, a auto musi przejezdzać przez progi zwalniajace i halogeny nie mogą być żółte ale to jest projekt ma być ładnie a GTI i tak nie jezdzę w deszczu a całą zimę stoi w garage. a moj pajonier chyba nie ma obcji kamerk icofania niestety więc dalej będę musiał szukać jakiejś zaślepki ciekawe w mk4 i passatach z czego je robią.
GERMANISKO SZYBKO SZEROKO I NISKO
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

A to niby dlaczego nie można pozbyć się wycieraczki?

Są przecież auta, które jej nie mają. Są też takie, które nie mają widoku na tył przez zabudowę.
Raczej powiedziałbym, że to bez sensu gdyż czasem to ona się przydaje. Ale oczywiście to właściciela sprawa.
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

jhosef przepisy... poczytaj trochę
a w jakim aucie nie ma?? może przykład
sedan nie musi mieć wycieraczki
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

vwkas18, to podaj dokładny przepis mówiący, że samochód. Nie znam tych przepisów na pamięć ale z tego co wiem, to przepisy mówią tylko szybach przednich bocznych i przedniej. Tylne możesz sobie zakleić zupełnie. Mają tylko nie zagrażać ogólnemu bezpieczeństwu.

EDIT: Uprzedzę Cię

Wymagania co do pojazdów określa:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

Przepisy mówią co do wycieraczek:
Wyposażenie

§ 46. 1. Pojazd silnikowy, o którym mowa w § 44:

1) wyposaża się w:

[...]
b) wycieraczkę przedniej szyby, zapewniającą dostateczne pole widzenia kierowcy; przepis stosuje się do pojazdu wyposażonego w przednią szybę o takich wymiarach i kształcie, że kierowca może obserwować drogę tylko przez tę szybę bez zmiany normalnej pozycji,
I tyle. Nic nie ma o tylnej.
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

tak przepis mówi o zmianie technicznej pojazdu tzn pojazd wyposażony nie może być pozbawiany elementów konstukcyjnych
pojazd wyposażony w niego powinien posiadać
oczywiście można robić zaślepki ale policjant się doczepi to zabierze dowód
przegląd w jednym miejscu przechodzi w innym nie
wiem po sobie w każdej stacji przyglądali się szybie tylnej że brak wycieraczki
teraz nie będę miał tego problemu gdyż zrobiłem nową szybę bez dziury
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

vwkas18, nie mówię, że absolutnie nie masz racji ale konkrety proszę Pana.

Zacytuj przepis, który o tym mówi. Z chęcią się zapoznam.

Bo wycieraczka nie jest elementem konstrukcyjnym a wyposażeniem. Więc dlaczego zmiana wyposażenia ma wpływać dopuszczenie do ruchu.
k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krzysztof65 »

A powiedz kolego co zrobisz jak zachlapie się szyba i przyjdzie ci cofnąć,chyba że wysiądziesz i będziesz ją wycierał.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

[quote="krzysztof65"]A powiedz kolego co zrobisz jak zachlapie się szyba i przyjdzie ci cofnąć,chyba że wysiądziesz i będziesz ją wycierał.[/quote]
Kolego, a co byś zrobił, jakbyś miał sobie cofnąć ciężarówką pod rampę? Od cofania są lusterka... Nie żebym był wielkim zwolennikiem usuwania wycieraczki, ale takie argumenty do mnie nie przemawiają. Będziesz cofał patrząc tylko przez tylną szybę, a potem przyjdzie Ci cofać dostawczakiem i zobaczysz jaki jest zonk ;)
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

Witek6935

+1

krzysztof65

bez przesady, spokojnie da się jeździć, jak tankujesz to od razu przelatujesz myjką też tylną i spokój :)
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krzysztof65 »

To możesz wewnętrzne lusterko też usunąć(ale jestem złośliwy co nie?)
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

[quote="krzysztof65"]To możesz wewnętrzne lusterko też usunąć(ale jestem złośliwy co nie?)[/quote]
Idąc tym tokiem rozumowania, masz rację :grin: Jednak czasami ta szyba będzie czysta i na jakiejś autostradzie lusterko się przyda ;)
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

krzysztof65 kontynuując złośliwości - to trzeba by chyba offroad ostry uprawiać by tak zapaćkać szybę by nic nie było widać w lusterku :rotfl:
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
Polok
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Polok »

[quote="Skfarek"]krzysztof65 kontynuując złośliwości - to trzeba by chyba offroad ostry uprawiać by tak zapaćkać szybę by nic nie było widać w lusterku :rotfl:[/quote]

Wcale niekoniecznie offroad - Ja bardzo często przemierzam trasę 1300 km w jedną stronę, uwierzcie mi, kiedy autostrady są posolone albo pada deszcz tylna szyba jest "zapaćkana" po dwóch minutach od startu. Polo to auto typu hatchback - ostro zawiewa spod tylnych kół na tylną szybę kiedy jedziemy po mokrym. Nie wyobrażam sobie w takich warunkach jazdy bez wycieraczki.
Polo dedykowane na polski rynek były wyposażane w chlapacze, te sprowadzane ich nie mają... Niektórym ludziom trudno sobie wyobrazić jeżdżąc z chlapaczami jak by to wyglądało kiedy jeździ się bez... Proponuję zdjąć... Taki mały test. Ciekawe jak często wtedy będziesz kolego naciskał na manetkę tylnej wycieraczki.
Pamiętaj ku przestrodze... Że nie jesteś sam na drodze.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”